Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.02.15 13:21
Esélyes Gödöllő az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre
Nyomtatható verzió

A város még nagyobb hangsúlyt fektet a kulturális élet támogatására, megújul a Testőr laktanya, hamarosan helyreállítják a Hattyús-tavat, valamint elindul a Bölcsőtől a koronáig, Gödöllő a királyné városa elnevezésű tematikus programsorozat is – részletezte Gémesi György a Rádió Orienten.



Az Európai Unió határozata alapján 2023-ban hazánk egyik települése viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. 2010-ben első alkalommal magyar város, Pécs volt a kitüntetett, most pedig jó eséllyel pályázik Gödöllő is.

A polgármester úgy fogalmazott, Gödöllő a megújuló értékek városa. Most fejeződött be a gödöllői Művészetek Háza színháztermének korszerűsítése, amelynek eredményeképpen egy modern terem várja az érdeklődőket, ezt megelőzően az egész Művészetek Háza megújult – részletezte a közelmúltban megvalósuló projekteket Gémesi György. Az egyik iskolában drámapedagógiai oktatás is zajlik, amit mi vezettünk be, ehhez pedig színháztermet biztosítottunk ‒ mutatott rá.

A Gödöllői Királyi Kastélyt évente 230-250 ezer turista keresi fel, ezzel az ország harmadik leglátogatottabb műemléke. A közeljövőben további lezárt terek megnyitását tervezik, de van egy idegenforgalmi hasznosítási elképzelés is, amely szerint a kastély kertjében szállodát alakítanak ki, ezzel helyszínt biztosítva különböző konferenciáknak, kulturális eseményeknek, fesztiváloknak. Az idei beruházások között megújul a Testőr laktanya, de hamarosan helyreállítják a Hattyús-tavat is.

A kultúra megjelenését számos létesítmény és kulturális műhely segíti a városban. Több mint 50 kulturális csoport működik, ezek közül számos társulat országosan és nemzetközi szinten is ismert. Ilyen a Talamba Művészegyüttes, a riói olimpián vendégszereplő Fricska Táncegyüttes, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, vagy a Cimbaliband. Mint mondta, Gödöllő nem csak a városnak, hanem a térségben élő 150-200 ezer embernek biztosít kultúrát.
„Mi egy kisvárosi modell vagyunk. Óriási érték, hogy nem nagy látványberuházásokkal igyekszünk fejlődni, hanem Gödöllő önmaga próbál kultúrát felmutatni ‒ kezdve az oktatással ‒, ami követendő lehet sokak számára” – fejtette ki Gémesi György. Gödöllőnek 15 testvérvárosi kapcsolata van – kettő tengerentúli ‒ az együttesek rendszeresen lépnek fel európai városokban, kiemelten jó kapcsolatatot ápol Bad Ischl-lel. Az idei esztendőben a Bölcsőtől a koronáig, Gödöllő a királyné városa elnevezésű tematikus év 50 programja Erzsébet királyné születésének 180., illetve a koronázás 150. évfordulója köré szerveződik. A nyitóesemény a Gödöllői Városi Múzeumban március 31-én megnyíló, Élet Gödöllőn a kastély árnyékában című időszaki kiállítás lesz, amely a település korabeli életét mutatja be, de szintén kiemelkedő program június 9‒11-én a Koronázási hétvége, amelyet Liszt Ferenc Koronázási miséjének előadása nyit meg. Az eseményre több testvérvárosból is érkeznek majd fellépők. Az emlékévet november 18-án a III. Gödöllői Erzsébet-bál zárja ‒ ismertette a polgármester hozzátéve, mindezek értelmében 2017-ben még nagyobb hangsúlyt kap az európai dimenzió. A városvezető szerint az elbírálásban pozitívumként jelenhet meg, hogy 2011-ben Gödöllő adott helyszínt hazánk európai uniós elnöksége 44 rendezvényének is.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatához kapcsolódóan Gödöllő Város Önkormányzata arculati pályázatot hirdetett. A munkákat március 5-én éjfélig fogadják. A pályaműveket március 13‒19. között kiállítják a Művészetek Háza előterében, ahol a lakosság is véleményezheti, ezt követően a szakmai bírálóbizottság véleményezésére kerül sor, és az így született döntés kerül Gödöllő Város Képviselő-testületének Kulturális, Sport és Nemzetközi Bizottsága, majd Gödöllő Város Képviselő-testülete elé, aki meghozza a végső határozatot.

Gödöllő mellett korábban Tokaj, Debrecen, Veszprém és Eger jelezte, hogy indulni kíván az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton. A cím odaítéléséről 2018 nyarán várható végleges döntés.
http://orientpress.hu

Kép: http://pestpilis.hu





Látogatottság: 1202
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision