Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.02.17 14:21
November 18-án rendezik a III. Erzsébet-bált
Nyomtatható verzió

Harmadik alkalommal rendezik meg az Erzsébet-bált a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában. A november 18-án sorra kerülő rangos esemény a „Bölcsőtől a koronáig - Gödöllő , a királyné városa”   - ahogy leggyakrabban nevezik - az „Erzsébet-év” kiemelt programja. A sajtó képviselői február 17-én a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében tudhattak meg részleteket a bálról, és a 2017-es gödöllői tematikus évről, amellyel Gödöllő Erzsébet királyné születésének 180. és a koronázás 150. évfordulójára emlékezik. A sajtó képviselői találkozhattak az Erzsébet-év arcával és háziasszonyával, aki nem más, mint Juhász Anna irodalmár, s megismerhették a tematikus év, és az Erzsébet bál legfontosabb részleteit.



A rendezvényen Gémesi György polgármester elmondta, a kétévente megrendezésre kerülő bált a múlt évben azért halasztották el, hogy a kettős évforduló kapcsán méltóbb megemlékezésre adjon lehetőséget.
Mint elhangzott, a bál ismét jótékony célt szolgál, ebben az esztendőben a Habsburg Eilika Alapítványt támogatja, amelyet Eilika Habsburg-Lothringen hozott létre 1998-ban, s rászoruló családoknak, magánszemélyeknek, valamint szociális intézményekbe és kórházakba juttatja el segélyszállítmányait.
Az esemény fő támogatója a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., amelynek vezérigazgatója, dr. Simon Attila úgy fogalmazott: a „Herendi” közössége feladatának tekinti a  magyar értékek ápolását, megőrzését és átörökítését a következő generációk számára.  Mint mondta, a kastély és a Herendi Porcelánmanufaktúra között a kapocs a Gödöllő nevét viselő minta, amivel eredetileg egy teáskészletet – és később több porcelánt is – díszítettek, amit Ferenc József ajándékozott Erzsébet királynénak, s amiből  ide, a kastélyba is rendelt az uralkodó. A bálra azonban nem ilyet választottak, ez alkalommal is kék Apponyi-mintás különlegességgel terítenek majd. 
A rangos esemény mindig bővelkedett a látványos és színvonalas bemutatókban, idén ezek közé tartozik majd a Silka Fashion bemutatója - ezt Kanizsai-Silka Ágnes, a divatház tulajdonosa jelentette be, aki elmondta, rendkívül megtisztelő részt venni Erzsébet királyné emlékeinek megőrzésében. Kiemelte, a sokak által ma is Sissiként emlegetett királynéra mindig jellemző volt a precízség a maximalizmus és a szeretet – mindaz, amiket ő is fontosnak tart.

„Erzsébet királyné harminchat kastélyt használt Európa szerte, szebbnél-szebb helyeken, de ide tért haza” – mondta dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély nemrég megválasztott igazgatója, aki az Erzsébet bál mellett két kiállításra és Koronázási hétvégére hívta fel a figyelmet a számtalan ide program közül. 
Nyáron a királyi család utazásait elevenítik fel, az év végén pedig Erzsébet királyné ruháinak rekonstrukcióit láthatja majd a nagyközönség, amelyek Czédly Mónika keze- és kutatómunkáját dicsérik. Ez utóbbi tárlat különlegessége lesz egy új koronázási ruha rekonstrukció, ami a legújabb kutatási anyagok figyelembevételével készül el. Erről Czédly Mónika, s D’Elia Szalon tulajdonosa beszélt a sajtótájékoztatón, ahol azt is elmondta, jelenleg három egymástól némileg eltérő koronázási ruha leírás ismert, a kiállításon bemutatásra kerülő tizennégy ruha között ezek is láthatóak lesznek.

Az Erzsébet-év fő eseménye a bált megelőzően a Koronázási hétvége lesz június 9-11. között, amire a MÁV Nosztalgia Kft. nosztalgia gőzöst indít, felidézve az egykori királyi utazások hangulatát.  Ezzel a vonattal érkezik meg Gödöllőre a királyi pár – pontosabban hasonmásaik -, s a koronázás évfordulója alkalmából  a Szent Korona másolata is, ami a kastély dísztermében lesz látható. Dubecz Renáta, a cég szóvivője elmondta, a koronázási vonat június 10-én a Nyugati-pályaudvarról indul.
A sajtótájékoztató résztvevői mindezek mellett az Erzsébet – bál támogatói közül megismerhették a Sissi Alapítványt, amelyet Kósa Erika, a szervezet elnöke mutatott be. A szervezet céljai közül kiemelte: az emlékév megtartása mellett fontosnak tekintik, hogy felhívják a figyelmet a nők társadalomba betöltött szerepére, és arra ösztönözzék a hölgyeket, hogy bátran vállaljanak többet mind a politikai, mind pedig a gazdasági életben. Mindemellett szeretnének példát mutatni, hogy az értékeket nemcsak megteremteni, hanem megőrizni is kell.
A sajtó képviselői megismerhették a Solier cukrászata által készített Erzsébet királyné és a Ferenc József tortát, s Juhász Anna bejelentette, az idei tematikus év tiszteletére már készül a Monarchia torta is, de mint mondta, annak összetevői még titkosak.
A bált idén is támogatja a Royal Diamonds Ékszerház és a Zwack Unikum Nyrt.
A november 18-án megrendezésre kerülő Erzsébet-bálra  jegyek március 1-jétől rendelhetők a rendezvény honlapján :  www.erzsebetbal.hu
























































Látogatottság: 2889
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision