Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.03.19 23:49
Für Anikó és Hámori Gabriella a Kávéházi Estéken
Nyomtatható verzió

Két kiemelkedő színművész volt a vendége a Kávéházi Esték márciusi beszélgetésének a Királyi Váróban vasárnap. Hámori Gabriellával és Für Anikóval, az Örkény Színház művészeivel beszélgetett L. Péterfi Csaba. Közreműködött Buka Enikő (ének) és Fodor László (zongora).

Hámori Gabriella nevét az Állítsátok meg Terézanyut! című vígjáték tette ismertté itthon. Eddigi pályafutásáért számos elismerést vehetett át, többek között a Jászai Mari-díjat és Junior Prima díjat is megkapta.
Für Anikó színpadi és televíziós munkái mellett a legismertebb magyar szinkronszínészek közé tartozik, Sandra Bullockot, Cameron Diazt és Uma Thurmant is sokszor ő szólaltatja meg. Teljesítményét Jászai Mari-díjjal és Érdemes művész kitüntetéssel értékelték.
A bevezető kérdésre adott válaszokból az első percekben megtudtuk, hogy először Molnár Ferenc Üvegcipő című vígjátékában játszott együtt színpadon a két művész, majd a Vízkeresztben is egy színlapon szerepeltek. Jelenleg a nőNYUGAT című darabban játszótársak. Novemberben ezt az előadást Gödöllőn is láthatjuk majd, a GödöllŐsz fesztivál keretében, árulta el a műsorvezető.
Az est vendégei egyöntetűen vallották, minden színész számára nehéz feladat, kiforrott önismeretet és bölcsességet igényel, hogy hosszú pályafutásra legyenek képesek. Ehhez erős, szuverén személyiségre van szükség. Úgy vélik, az Örkény Színház kivételes sziget, rezervátum a rohanó világban, ahol képességeik szerint tudnak alkotni.  S hogy volt-e olyan szerep, amit csak a pénzért vállaltak el? Hámori Gabriella erre a kérdésre azt felelte, hogy egyszer igen, de nem fizették ki. Für Anikó elmondta, hogy nem vállal reklámfilmezést, mert nem érezné jól magát benne. Egyáltalán, ha egy ajánlat túlságosan kedvezőnek tűnik, az végül általában kevésbé válik be.
Für Anikó elárulta, hogy ő igazából erdészfeleség szeretett volna lenni, nem színész.  Amikor felvették a színművészetire, még nem is ismerte a két színészosztály főnökeit, Szirtes Tamást és Békés Andrást. Az utóbbi osztályába került, majd tíz évig dolgozott Szirtessel együtt a Madách Színházban.  Hámori Gabrielláról pedig megtudtuk, hogy ő is szeret elvonulni, s ez nála az identitáskeresés része.
Hámori Gabriella részletesen beszélt arról, hogy amikor az amerikai filmvilághoz keresett utat, sokak számára üdítő volt az ő európaisága, őt viszont nem vonzották az akciófilmes szerepajánlatok. Ezek nem olyan feladatok voltak, amiért színész lett. Mint mondta: sok pénz és szerencse kell a tengeren túli érvényesüléshez.  
Ezután Berlinben vállalt színházi munkát, s a német fővárosban töltött éveket élete egyik legboldogabb időszakának tartja. Különböző országokból érkezett társulatokkal dolgozott együtt, mégis hazatért, mert túl sokáig érezte magát távol édesapjától.
Berlinben és hazaérkezése után Budapesten is többször kapott meghívást Amerikába, de a színházi feladatok ezek teljesítésében sorra meggátolták.
Für Anikó is jó helynek tartja Berlint, mint elmesélte, a múlt karácsonyt ott töltötte a családjával. Majd megtudtuk tőle, hogy bár a főiskolán az első évben még a legendás Montágh Imrétől tanult beszédtechnikát, mind a mai napig gyakorol, autóban vezetés közben is.
Szívesen szaval, például ő adta elő három évvel ezelőtt József Attila Altató című versét a gödöllői főtéren felállított „kis Balázs szobor” avatásán.  
Szíve mélyén AC/DC rajongó és maga is nagy kedvvel és tehetséggel énekel. Két CD-je jelent meg eddig Nőstény Álom és Kitalált Világ címmel. Ezek egyikéről egy videoklipet játszottak le a Kávéházi Esték közönségének, majd élőben is előadott egy dalt a művésznő. Hozzátette: gyakran koncertezik, s ezt a lehetőséget a sors ajándékának tartja.  
L. Péterfi Csaba arra emlékeztette a közönséget, hogy az előző Kávéházi Estén megígérte Huszárik Katának, hogy édesapja, Huszárik Zoltán rajzaiból kiállítást rendeznek Gödöllőn. Az ígéret ősszel valósul meg, a díjnyertes magyar filmek fesztiválján, amit a városi mozival közösen már szerveznek. A kiállítás ezután a hazai művészmozikba vándorol. Hozzátette: legyen Gödöllőn Für Anikó koncert is!
Ezután a beszélgetés arra terelődött, hogy Für Anikó természetvédelmi műsort vezet a Duna TV-ben. Ő határozottan leszögezte, a környezet védelme nem hobbi vagy kedvtelés, hanem önvédelem: egészséges víz és levegő nélkül nem élhetünk. Ahogy fogalmazott: a hűtőgépből nem lehet állandóan csak kivenni. Életfeltételeink megóvásával mindenkinek kell foglalkoznia.
Hámori Gabriella is folyamatosan keresi képességei kibontakoztatásának új útjait. Az est közönsége részletet hallott Gyarmati Fanni naplójából. Kis térben, filmszerűen játszom az előadást, majd a hallgatósággal beszélgetünk, mondta a művész. A tavasszal mutatják be a Seres Tamással közösen feldolgozott Andrássy Katinka naplóját. A harmadik naplót is keressük, bár nem akarok Hosszú Katinka nyomdokaiba lépni, jegyezte meg Hámori Gabriella.  
Elmaradhatatlan kérdés egy ilyen beszélgetésen az, hogy kinek milyen szerepálma van. Für Anikó elmondta, hogy már főiskolás korában adott vissza szerepet, viszont élete végéig sajnálni fogja, hogy nem vállalta el a szerepet Enyedi Ildikó első, az Én XX. századom című filmjében és az Eldorádó női főszerepét. Szerepálma soha nem volt. Általában az a szerep okozta a legtöbb örömet számára, amiről azt gondolta, hogy ezt most miért éppen ő kapta... Hámori Gabriella Hamletet is szívesen eljátszaná; nagyon érdeklik a férfi szerepek általában is. Persze Jean d’ Arc is szívesen lett volna.
S a művészek előtt álló legújabb feladatok? Hámori Gabriella rendezni fog, Für Anikó a Gulágra került női munkaszolgálatosoknak emléket állító film egyik szereplőjét alakítja majd.




























Látogatottság: 1722
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision