Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.03.23 19:06
Képviselő-testületi döntések
Nyomtatható verzió

A Gödöllői Rendőrkapitányság majd a Gödöllő Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2016. évi munkájáról készült beszámolók elfogadásával kezdődött a képviselő-testület március 23-i ülése.


Városunk területén a bűncselekmények száma 2015-höz képes 16 százalékkal emelkedett. Tavaly az összes bűncselekmény 18 százalékát a kiemelt vagyon elleni cselekedetek (lopás, rablás, rongálás, orgazdaság, jármű önkényes elvétele) adták.

A lakosságot leginkább irritáló kategória, a lopások terén 30 százalékos növekedést regisztráltak, 97 lopással többet követtek el Gödöllőn – összesen 420-at. A gépjármű feltörések száma szintén jelentős mértékben emelkedett. 2015-ben 8, tavaly 29(!) ilyen eset történt. Két éve 4, tavaly 6 autót loptak el

A vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítása, megelőzése, a felderítés javítása érdekében a veszélyeztetett településrészeken fokozták a gépkocsizó és gyalogos járőrszolgálatokat, melyekbe a bűnügyi osztály állományát is bevonták.

2016-ban Gödöllőn 156 közlekedési baleset során történt rendőri intézkedés. Két halálos kimenetelű közlekedési baleset is bekövetkezett. Tíz esetben súlyos, 39 esetben könnyű sérülés lett a baleset következménye. Személyi sérülés nélküli, csak anyagi kárral járó közlekedési baleset 105 volt.

Lajmer György r. alezredes, városi rendőrkapitány elmondta, idén a közbiztonsági és a közlekedésbiztonsági területen is javulást akarnak elérni. Különös figyelmet fordítanak az ittasan vezetők kiszűrésére. Bárkit, akit közúti ellenőrzésre megállítanak, megszondáztatnak.

Idei feladataik a következőkben összegezhetők: A közterületi jelenlét fokozásával meg kell akadályozni a garázda cselekmények számának további emelkedését. Csökkenteni kell a vagyon elleni cselekedetek arányát, kifejezetten a lakásbetörések számát. Mindent meg kell tenni azért, hogy a járművekkel kapcsolatos vagyon elleni bűncselekmények száma csökkenjen, de legalább ne emelkedjen. Fokozni kell a tulajdon elleni szabálysértések elkövetőinek felderítését, el kell érni a tetten érés esetén a szabálysértési őrizetet, majd 72 órán belül a bíróság elé állítást. A közlekedési balesetek növekvő tendenciáját meg kell állítani. Kiemelten ellenőrzik a baleseti szempontból veszélyeztetett utakat. Fokozzák a közlekedésrendészeti állomány közterületi jelenlétét, a sebességmérő készüléket folyamatosan üzemeltetik.

 

Bővültek a tűzoltók eszközei

Fábián István tűzoltó alezredes, a Gödöllő Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, hogy ebben az évben már magasról mentő gépjárművel is dolgozhatnak. Területükön 2016-ban összesen 738 káreset történt. A tűzesetek száma 458 volt, műszaki mentésre 280 esetben vonultak ki.

Idei céljaik között szerepel a beavatkozó állomány szakmai felkészültségének javítása, az előrelátó, komplex gondolkodás fejlesztése. Ennek keretében elsősorban a szolgálat-, raj- és szerparancsnokok tudását és készségét akarják gyarapítani. Fontosnak tartják, hogy a gyakorlatok és beavatkozások alkalmával vegyék észre a tűzoltók a szabálytalanságokat, hiányosságokat. Ezek a tevékenységek minden esetben a lakosság vagy a gazdálkodó szervek érdekében történnek.

Minden évszaknak megvannak a jellemző veszélyei, ezekre valamennyi módon igyekeznek a lakosság figyelmét felhívni.

 

Közművelődési megállapodás

Közművelődési megállapodást kötött az önkormányzat a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Kft-vel 2017-re. A dokumentum a város kulturális hagyományainak figyelembevételével kiemelt figyelmet fordít a befogadó, nyitott ház funkció működtetésére.

A Művészetek Háza Gödöllő ad teret a művészeti csoportok próbának és műsoruk bemutatásának. A társaság feladata - a lehetőségekhez mérten - a civil szervezetek, egyesületek, baráti körök elhelyezése a Civil Házban. A város nevelési-oktatási intézményeinek közösségi rendezvényeihez idén is rendelkezésre bocsátja a helyszínt és a technikai szolgáltatásait.

Az értékközvetítő funkció ellátása keretében az önkormányzat változatlanul elvárja a nemzeti és az egyetemes kulturális érték közvetítését a különböző korosztályok számára. Ennek érdekében a Művészetek Háza Gödöllő nagyszínházi, kamaraszínházi előadásokat, komoly- és könnyűzenei koncerteket és irodalmi esteket, változatos gyermekprogramokat szervez.

2017-ben 27 kiállítás rendezését tervezik.

Továbbra is kiemelt feladat az oktatási intézményekkel, társintézményekkel, egyéb kulturális tevékenységet is folytató szervezetekkel való együttműködés, a programok egyeztetése, a közös pályázati lehetőségek felkutatását valamint az Ifjúsági Klub működtetése.

 

Kubinyi program - harmadszor

A Gödöllői Városi Múzeum két sikeres pályázat után a képviselő-testület jóváhagyásával újra jelentkezik a Kubinyi Ágoston Program 35 millió forintos támogatására. A pályázat célja a Cserkészet története állandó kiállítás felújítása, az Óceánia világa állandó kiállítás visszahelyezése a terekbe és a Zsivajgó természet állandó kiállítás megújítása. A 10 százalékos önrészt az önkormányzat fedezi.

A múzeum a Kubinyi Ágoston Program 2015. és 2016. évi pályázatán összesen 30 millió forintot nyert az intézmény átalakítására, s ennek révén, a GödöllŐsz Fesztivál egyik eseményeként nyílt meg 2016 szeptemberében A mi városunk és a Gödöllői Művésztelep című megújult állandó kiállítása. Az önkormányzat az első két ütemet 7 millió forint önrésszel támogatta.

 

Testvérvárosi kapcsolatok támogatása

A város 2017. évi költségvetésében 3 millió forintot különített el a testvérvárosi együttműködések támogatására. A támogatási összeg felosztására az önkormányzat pályázatot hirdetett meg, amire civil szervezetek, oktatási, kulturális intézmények, művészeti csoportok jelentkezhettek testvérvárosainkba történő tanulmányutak, közös programok vagy vendégcsoportok fogadásának támogatására.

Pályázatok 13 szervezettől érkezett. Az igényelt támogatási összeg nagymértékben meghaladta a támogatási keret összegét.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a 3 milliós keretből a pályázatokra 1 millió 966 ezer, a wageningeni testvérvárosi delegáció fogadására 1 millió 34 ezer forintot biztosít.

A Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Egyesülete 86, a Török Ignác Gimnáziumért Alapítvány 250, a Gödöllői Kertbarát Kör 200, a Pelikán Makett Klub Egyesület 100, a Cimbaliband Magyar Cimbalmos Egyesület 200, a Gödöllői Lokálpatrióta Klub 200, a Teleki Pál Egyesület 120, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány 180, a Madách Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiuma 150, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda 150, a Gödöllői Egyesített Palotakert Bölcsőde 100, a Gödöllői Evangélikus Kórus 150, a Levendula Galéria 80 ezer forint támogatást kap.

 

Szippantott szennyvíz begyűjtése

A testület elfogadta a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és elszállítására vonatkozó helyi közszolgáltatás éves költségelszámolását. A múlt év március 15-ől december 31-ig összesen 1.283 köbméter háztartási szennyvizet szállított be a szolgáltató a DMRV Zrt. szennyvíztisztító telepére, ami közel háromszorosa az egy évvel korábbinak. Gödöllő határán belül 193 alkalommal kellett a szennyvizet elszállítani az ingatlanokról. A vállalkozó bevétele 3.276.750, kiadása 3.580.317 Ft volt.

A kötelező közszolgáltatást 86 ingatlantulajdonos vette igénybe, akiknek a nagy része nehezen megközelíthető volt. A domborzati viszonyok miatt nem egy esetben két emberre és két szippantó autóra is szükség van a feladat elvégzéséhez. A vállalkozó a közszolgáltatás biztonságos fenntartása és gazdaságossága érdekében fontosnak tartja, hogy a nehezen megközelíthető helyszínek esetében többletköltséget lehessen kiszámlázni, amennyiben a 20 métert meghaladja a szükséges csőlefektetés, az 5 köbméter alatti elszállított mennyiségek esetén pedig a díjat egységesen 5 köbméterre számítva kellene meghatározni.

Az elhangzottak szerint, fenntarthatósága érdekében módosítani fogják e közszolgáltatás előírásait.

 

Sportcsarnok: Visszalépett a vállalkozó

Nem került fel a képviselő-testület napirendjére a Városi Sportcsarnok építése kapcsán a pénzügyi ütemezési megállapodás megkötésére és előirányzat átcsoportosítására készített előterjesztés. Gémesi György polgármester az Egyebek napirendi pontban elmondta, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást megnyert cég visszalépett, ezért új közbeszerzést kell indítani.

 

Megújul a 3-as főút egy rövid szakasza

Kis Antal képviselő (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) a Csanak területén lecserélt és a Babati út mellett lerakott beton villanyoszlopok elszállítását kérte, továbbá a 3-as főúton az Arany János utca és a Batthyányi út közötti szakaszon zajló munkákról érdeklődött. Dr. Lantai Csaba alpolgármester az utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a fenntartó Magyar Közút Nonprofit Zrt-től már a munka megkezdése után kapott a város műszaki leírást. A 100 millió forintos beruházás révén a rendkívül elhasználódott, 14 ezer négyzetméter felületű útszakaszt felújítják és szegélykővel látják el. A buszöblök nagyobb teherbírású burkolatot kapnak.

 

Blahaiak nyitott ablakoknál   

Ahogy melegszik az idő, nyílnak az ablakok, de Blahán nem halljuk a madárcsicsergést, mondta szintén az Egyebekben Pecze Dániel képviselő (Gödöllői Lokálpatrióta Klub). Fideszes képviselőtársai segítségét kérte, hogy eljusson kérése a város országgyűlési képviselőjéhez, akivel konzultálni szeretnének a blahaiak az M3-as zajának csökkentéséről. Jó lenne, fűzte hozzá, ha idén pont kerülne az idestova nyolc éves sztori végére.

 

Egy mondatban

Jóváhagyta a képviselő-testület a Gödöllői Egyesített Palotakert Bölcsőde és a Gödöllői Mesevilág Bölcsőde Szakmai Programját valamint Szervezeti és Működési Szabályzatát, továbbá a Gödöllői Egyesített Szociális Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatát és Szakmai Programját.

*

Módosították a szociális rászorultságtól függő, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 3/2015.(II.06.) számú önkormányzati rendeletét.

*

2018. december 31-ig változatlan bérleti feltételekkel meghosszabbítják a polgármesteri hivatal szervezeti egységeinek elhelyezésére szolgáló bérlemények bérleti szerződéseit a Kossuth Lajos utca 3. szám alatti 225 valamint a Petőfi tér 4-6. szám alatti 107 és 150 négyzetméteres üzlethelyiségre.

*

A képviselő-testület úgy döntött, hogy eladja a Kör utca 21. szám alatti, 1497 helyrajzi számú tehermentes ingatlan 2/4 tulajdoni hányadát bruttó 4,6 millió forintos vételáron, Ádám László Imre tulajdonostársnak, aki az adásvételi szerződés megkötéskor egy összegben megfizeti a teljes vételárat.



Látogatottság: 1114
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision