Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.05.30 13:50
Elfogadták a gazdasági társaságok beszámolóit
Nyomtatható verzió

A képviselő-testület május 25-i ülésén elfogadták az önkormányzat gazdasági társaságainak - VÜSZI Nonprofit Kft., Kalória Gödöllői Nonprofit Közhasznú Kft., Művészetek Háza Kft., Erzsébet Királyné Szálloda Kft., Gödöllői Piac Kft. és Gödöllői Távhő Kft. - múlt évi beszámolóit.


A képviselő-testület május 25-i ülésén elfogadták az önkormányzat gazdasági társaságainak - VÜSZI Nonprofit Kft., Kalória Gödöllői Nonprofit Közhasznú Kft., Művészetek Háza Kft., Erzsébet Királyné Szálloda Kft., Gödöllői Piac Kft. és Gödöllői Távhő Kft. - múlt évi beszámolóit.
A VÜSZI Nonprofit Kft. – a Testvérvárosok útja és a Széchenyi utca felújítására kapott megbízása eredményeként – 300 millió forinttal növelte a bevételét. Közel 26 millió forint adózott nyereségéből a társaság tervei szerint felújítják az irattárnak, lakatos és asztalos műhelynek otthont adó épület tetőzetét, a gyepmesteri telepen dolgozói zuhanyzót, új kutyafuttatókat létesítenek, bemutató és foglalkoztató teret alakítanak ki. Az útépítő részleg feladatai ellátásának segítésére egy kétszemélyes gépkocsit vásárolnak, továbbá ugyancsak a telephelyen a téli útszóró só és síkosságmentesítő anyagok, gépek zárt tárolását lehetővé tévő építményt alakítanak ki.
A Kalória Kft. 18,7 milliós veszteséggel zárta az évet. Hatolkai Máté igazgató beszámolójában megállapította, hogy a veszteséghez több tényező vezetett. Első sorban a 2015 szeptemberében érvénybe EMMI rendelet betartása ró többletköltségeket a közétkeztetőkre, melynek valós szintjéről a teljes bevezetést követő első teljes év adott képet. Mivel 2015 első felében történt már normaemelés az akkori piaci folyamatok figyelembevételével, azt gondolták, ez elegendő keretet ad a szigorú előírások betartására. Azonban az élelmiszerek áfájának csökkentése, a kormányzat „piacfehérítést" célzó intézkedései és egyéb, a 2016-os üzleti évet érintő piaci változások újabb drágulást hoztak. További jelentős tétel volt a múlt év végén a dolgozóknak adott félhavi prémium, amivel a munkatársak téli többletköltségeihez és az ünnepekhez kívántak hozzájárulni, az előző évekhez viszonyítva szerényebb keretből. Ezt többek között azért sem lehetett mellőzni, mert a munkaerőpiac a vendéglátó szektorban jelentősen magasabb bérekkel csábítja a közétkeztetési szektor dolgozóit, s még így is jelentős elégedetlenséget tapasztalnak.
A közétkeztetési társaság a múlt évi 31 millió forintos fejlesztési támogatásból 3 darab új 300 literes főzőüstöt és két darab kombinált sütő párolót üzemelt be, kisteherautót vásárolt, és a balatonlellei gyermeküdülőben a tervezettnek megfelelően felújítást végzett.
A Művészetek Háza Kft. 19 millió forintos nyereséggel fejezte be 2016-ot. Kovács Balázs ügyvezető ezt az eredményt kiemelkedőnek értékelte annak tükrében, hogy az épület 5 hónapon át zárva tartott a felújítás második üteme miatt, aminek során a színháztermet korszerűsítették. A látogatók száma csak 16 százalékkal csökkent és mintegy 50 ezer jegyet adtak el.
A felújítás nagy változást hozott a Művészetek Háza elismertségében is. Míg régen ők keresték meg a színházakat és azok nehezen akartak eljönni, ma már többek között a Radnóti, az Örkény, a Nemzeti és a Belváros Színház a Centrál, az Opera és az Operettszínház ajánlja előadásait a gödöllői pódiumra. Az újranyitást követően november elején egy hét alatt 10 millió forintot hoztak be jegybevételből.
A programok minden korosztály számára vonzók, a fiatalokat azonban nagyobb arányban szeretnék látni, ezen dolgoznak, hangsúlyozta Kovács Balázs.
A 2015 decemberében megalakult Erzsébet Királyné Szálloda Kft. 2016. január elsejével vette át az Erzsébet Királyné Szálloda üzemeltetését. A szálloda pozicionálása jól sikerült, az eddigi irányvonal jó, mivel egy tipikus városi szálloda lett, amelynek fő ügyfélköre a vállalati utazók. A 2016-os évi üzleti tervhez képest a foglaltsági mutató 12,2 százalékos emelkedést ért el, az átlagos foglaltság 66,2 százalék volt, ami jelentősen magasabb az országos átlagnál, hangsúlyozta Laurán Csaba ügyvezető. A szállodának két fontos bevételi forrása van, az egyik a szállodai szobák kiadásából és terembérletből, a másik pedig az üzletek kiadásából származik.  A társaság adózott nyeresége 32,8 millió forint. A kft ezen eredmény elérése mellett 2016-ban befizetett az önkormányzatnak 60 millió forint bérleti díjat, 4,7 millió forint iparűzési és 5,4 millió forint idegenforgalmi adót.
Az Erzsébet Királyné Szálloda átlagára 4800 forinttal haladta meg a háromcsillagos szállodák átlagárát. A Magyar Szállodaszövetség által kiirt Év szállodája pályázaton különdíjban részesültek, mint az év legdinamikusabban fejlődő szállodája. Eredményességükben nagy szerepe volt az étterem bérlőjének és csapatának is.
A Piac Üzemeltető és Szolgáltató Kft. a múlt évet a tervezett 2,9 millió forint adózás előtti eredménnyel szemben 13,5 millió forint adózott eredménnyel zárta. A bevételek 8 százalékkal meghaladták a tervezettet, a kiadások pedig 14 százalékkal alatta maradtak, tudtuk meg Wilhelm Ferenc ügyvezetőtől.  
A társaság eredménytartaléka terhére fejlesztésre, jelentősebb felújításra, karbantartásra 15 millió forintot használhat fel az idén az üzleti tervében részletezettek szerint.
A Gödöllői Távhő Kft. alapfeladatát teljesítette, a rendelkezésre álló erőforrásokat jó hatékonysággal használta fel. A 2016. évi üzleti tervében szereplő bevétel 5 százalékkal elmaradt a tervezettől, a kiadási oldalon 7, 6 százalék megtakarítást ért el, tartalmazta Geiger Tibor ügyvezető beszámolója. Az üzleti tervben tervezett 10,6 millió forint eredménnyel szemben 24, 8 millió forint lett a nyeresége. A tervtől való jelentős eltérést az év közben történt támogatás fajlagos értékének változása, a rezsicsökkentés, valamint a lakosságnak értékesített hőmennyiség befolyásolta.
A polgármester kiemelte, a távhőszolgáltatók állami számvevőszéki vizsgálata úgy ért véget, hogy egyedül a gödöllői cégnél nem emeltek kifogást. Halász Levente képviselő (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) pedig elmondta, az egész országból járnak a Gödöllői Távhő kft-hez, amely mintegy mintagazdaságként működik.


Látogatottság: 871
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision