Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Önkormányzati hírekKeresés:   
2017.06.27 14:18
Róth Miksa munkásságát bemutató kiállítás látható Sepsiszentgyörgyön
Nyomtatható verzió

Felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról az a kiállítás, amely Megszínesített napfény címmel keddtől látható Sepsiszentgyörgyön a Köntés Pincegalériában.

A Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet kiállítása Marosvásárhely és Bukarest után Sepsiszentgyörgyön mutatja be Róth Miksa életpályának főbb szakaszait - közölte a Balassi Intézet hétfőn az MTI-vel.
A tárlaton olyan alkotások is szerepelnek, amelyeket a művész a kor kiemelkedő festőivel mások mellett Székely Bertalannal, Vaszary Jánossal vagy a gödöllői műhely alkotóival közösen készített. Róth Miksa üvegfestményeinek nagy része olyan helyen található, ahová az érdeklődők csak nehezen juthatnak be, mint például a pannonhalmi főapát magánkápolnájában, a Magyar Nemzeti Bankban, vagy az Orosz Kereskedelmi Kirendeltség épületében. Az ezeken a helyszíneken látható üvegfestményeket művészi fotók segítségével mutatják be a tárlaton az érdeklődőknek.
Róth Miksa a 20. század egyik legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Már életében is kivételes tehetségként tartották számon, sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, a Fageborg kirkét Oslóban, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát, a Teatro Nacionalt Mexikóvárosban, de Róth Miksa tervezte a város másik büszkeségét is: azt kristályfüggönyt, amelyet a Tiffany cég készített el.
Mint írják, Róth Miksa a magyar ólombetétes üvegablak-művészet legismertebb magyar műhelyének vezetője volt. A Róth-műhely sikerének titka többek között a kiváló minőségű, magas technikai színvonalon elkészített munkáknak volt köszönhető. Róth Miksa a Tiffany-féle üvegből készült alkotásaival megújította a magyar üvegablak-művészetet és mozaik-tervezést. De kiváló kapcsolatot tartott fenn az építészekkel, köztük Steindl Imrével, Maróti Gézával, Horti Pállal, valamint az üvegablakokat tervező festőkkel, Székely Bertalannal, Vajda Zsigmonddal és a gödöllői művésztelep vezetőivel.
MTI


Látogatottság: 547
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision