Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.08.20 19:22
Gödöllő új díszpolgára Vancsó Imre Gyuláné
Nyomtatható verzió

Hagyományosan idén is államalapító Szent István királyunk ünnepén, augusztus 20-án, ünnepi képviselő-testületi ülés keretében adta át Gémesi György polgármester a Gödöllő város díszpolgára címet. Az Erzsébet királyné szálloda dísztermében megtartott rendezvényen Vancsó Imre Gyuláné nyugalmazott pedagógus vehette át az elismerést, amit hat évtizedes gödöllői pedagógusi pályafutásáért gyermekszeretetéért, a Premontrei Gimnázium újjászervezésekor végzett iskolateremtő tevékenységéért, valamint kimagasló szakmai és példaértékű nevelő munkájáért ítélt meg számára a képviselő-testület.


A kitüntető cím átadását követően a Gödöllői Városi Vegyeskar műsora köszöntötte városunk új díszpolgárát.

Vancsó Imréné Gödöllőn született, családja anyai ága egészen az üknagyapáig bezárólag pedagógus volt: tanár, tanító, zenetanár. A középiskoláit a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban, majd annak államosítása után a Corvin Mátyás Gimnáziumban végző diák először a Műegyetemre került vegyészmérnök hallgatónak, majd az első tanév kitűnő eredménnyel történő elvégzése után, a szívéhez még közelebb álló pályára tért, az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika-fizika tanári szakára. Kiváló minősítésű diplomáját 1957-ben kapta meg, majd – igazi lokálpatriótaként – szülővárosában kezdett el tanítani, és azóta is, immár 60 éve tanít Gödöllőn.
Az 1957-es kinevezésétől kezdve, az 1990-es nyugdíjba vonulása után is egészen 1997-ig a Török Ignác Gimnázium tanára volt, eközben 1992-ben újraindult a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium. A premontrei rend akkori vezetőjével, Fényi Ottó atyával – Vancsó Imréné régi kedves tanárával együtt – szervezték meg az újraindult iskolát. Ottó atya a rend részéről az iskola anyagi alapjainak megteremtését, Jutka néni a pedagógiai munka megszervezését kapta feladatul, ő szervezte az első tantestületet, 1992-től 2001-ig pedig az intézmény igazgató-helyettese volt. A Premontrei Gimnáziumban 14 évig – 9 éven át tartó igazgatóhelyettesség mellett – a matematika-fizika munkaközösség vezetője volt. Rendszeresen szervezett a város általános és középiskolai matematika tanárainak szakmai összejöveteleket. Gödöllő város képviselő-testülete a városban végzett több évtizedes kimagasló szakmai és példaértékű nevelő munkája elismeréséül 1999-ben a Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért díjat adományozta. Tanítványai közül nagyon sokan az ő hatására mentek tanárnak. Csak a matematika-fizika szakosok száma több mint 20, nem szólva a sok száz mérnökről, orvosról, közgazdászról, akiknek sikeres felvételijéhez az általa tanított matematika vagy fizika tantárgy kellett.
A Török Ignác Gimnáziumért Alapítvány több évtizedes kimagasló munkájának elismeréséül 1996-ban emlékgyűrűt, a Premontrei Gimnázium az újraalapítás 10. évfordulóján, 2002-ben pedagógiai munkájáért és az iskola újjászervezéséért emlékérmet adományozott neki. Kiváló szakmai munkájának elismeréseként 1990-ban a Kiváló Pedagógus Díjat, 1992-ben a Bolyai Társulat Beke Manó-díját kapta meg. A katolikus közoktatásért végzett iskolateremtő munkájáért 1997-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szent Gellért Érdemérmét vehette át. 2006-ban Ericsson-díjjal jutalmazták a matematika tantárgy kimagasló szintű oktatásáért és népszerűsítéséért. A matematika, a fizika és a tanítás szeretetét családjában is tovább adta gyermekeinek és unokáinak, akik közül ketten is követték a pályán, egyikük a Premontrei Gimnáziumban kezdett pedagógusként dolgozni. Bár már 80 éves elmúlt, jelenleg is minden nap bejár a Premontrei Gimnáziumba, a tehetséggondozásban vesz részt, versenyekre készít fel diákokat, akik a mai napig kimagasló eredményeket érnek el megyei, illetve országos matematika versenyeken.

















Látogatottság: 1272
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision