Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.11.25 21:21
Vers- és prózamondó versenyt rendeztek a Barokk Színházban
Nyomtatható verzió

23. alkalommal rendezte meg a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ valamint a Gödöllői Királyi Kastély az „Erzsébet királyné emlékére” vers és prózamondó versenyt, amelynek az idén a „Szépség - méltóság - emberség” mottót adták.


A Bölcsőtől a koronáig- Gödöllő, a királyné városa tematikus év programjainak sorába tartozó verseny döntőjének hagyományosan a Gödöllői Királyi Kastély adott otthont. A több, mint száz indulóból az utolsó fordulóban harmincegy versenyző lépett a zsűri elé vers és próza kategóriában, és öten zenei produkcióval.
A zsűriben Pécsi Ildikó, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete díszelnöke, Gödöllő Város Díszpolgára; Fülöp Attiláné, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója; Buka Enikő, a Frédéric Chopin Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója; dr.Papházi János, Gödöllői Királyi Kastély múzeumi osztályának vezetője és diákzsűriként Farkas Emese, a 2016 évi szavalóverseny III. kategóriájának győztese foglalt helyet.

A rendezvényen dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója és Szlávik Jánosné, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete elnöke mondtak köszöntőt, majd dr. Gémesi György polgármester nyitotta meg a versenyt, amely hagyományosan a Gödöllői Kastélybarát Alapítvány emlékmedáljainak átadásával vette kezdetét. Az elismerést Pécsi Ildikó hozta létre azoknak az elismerésére, akik a verseny rendezésében és lebonyolításában részt vesznek. Az idei esztendőben a támogatók közül a Gödöllői Városi Múzeum, a szervezők részéről pedig Szaniszlai Éva, a városi könyvtár munkatársa kapta meg az emlékmedált.

A két részben lezajlott döntőben a versenyzők a magyar és a világirodalom költészetének és prózairodalmának verseivel, elbeszéléseivel vagy regényrészleteivel léptek színpadra. A kiírás szerint olyan műveket kellett választaniuk, amelyek az Erzsébet királyné által megtestesített örök emberi értékekről, a szépségről, a méltóságról, az emberségről szólnak. A versenyzők többsége magyar irodalmi alkotást választott, és idén is szép számmal döntöttek a kortárs szerzők művei mellett.

Vers- és próza kategóriában az I. korcsoportban I. helyezést ért el Erőss Hajnalka, (Szent Imre Katolikus Általános Iskola, felkészítő: Sződiné Tóth Krisztina), aki Mária Valéria főhercegnő naplójának egy részletét mondta el.
II. helyezett lett Szabó Borbála, (Damjanich János Általános Iskola, f.:Tóthné Tarján Zita), akinek az előadásában Nagy-Bandó András: Szalontüdő című írása hangzott el.
III. helyezést ért el Gönczi-Kovács Eszter, (Erkel Ferenc Általános Iskola, f.:Majorné Miklósi Gyöngyi), aki Varró Dániel: Mese a tanárnéniről, aki sajnálta a verseket szanaszéjjel elemezni című írását adta elő.

A II. korcsoportban I. helyezett lett Gyulai Petra, (Premontrei Szent Norbert Gimnázium, f.:Babicz Mária), akinek az előadásában József Attila: Csoszogi, az öreg suszter című műve hangzott el.
II. helyezést ért el Valachi Máté (Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium, f.:Valachiné Kiss Ágnes), aki Karinthy Frigyes: Előszó című versét adta elő.
A III. helyezett Bárdos Triszten Krisztofer lett (Hajós Alfréd Általános Iskola, f.:Juhász Gabriella), aki Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz című versét mondta el.

A III. korcsoport I. helyezettje Fukk Áron lett (Gödöllői Református Líceum), aki Reményik Sándor: És a szívem elhagyott engem című versét szavalta.
II. helyezést ért el: Erdős Lili ( Gödöllői Református Líceum, f.:Dudás Erzsébet), akinek előadásában Kemény István: Kesztyű című írása hangzott el.
III. helyezett Sepsi Boglárka lett (Gödöllői Református Líceum, f.:Németh Ildikó), előadásában Szabó Magda: Für Elise című regényének egy részlete hangzott el.

A zenei kategóriában a zsűri a pontegyenlőségek miatt csak első és második helyezést adott ki.
Első helyezést ért el Kerekes Máté (Erkel Ferenc Általános Iskola, f.: Tóth Edit és Szalárdiné Szondi Adrienn) lett. Előadásában Tompa Mihály: Hernyó voltál című verse megzenésítve hangzott el, az Erkel Ferenc Általános Iskola 6. A. osztályának kórusa közreműködésével. A darab zenéjét Kerekes Máté szerezte, aki zongorán kísérte a kórust.
II. helyezett lett a Csenderes Együttes (Frédéric Chopin Zenei AMI, f.:Albertné Joób Emese). Előadásukban Arany János:Mátyás anyja című megzenésített versét hallhatta a közönség. A művet moldvai dallamra Albertné Joób Emese írta át.
Szintén II. helyezett lett Szántó Réka (Frédéric Chopin Zenei AMI, f.:Balogh Ágnes), aki Weöres Sándor: Buba éneke című versét adta elő, Váry Ferenc megzenésítésében.

Mindezek mellett különdíjakkal is elismerték a versenyen résztvevők kiváló teljesítményét.
Gödöllő város különdíját vers- és próza kategóriában Tóth Lázár Imre (Hajós Alfréd Általános Iskola f.: Juhász Gabriella), Sepsi Hajnalka (Gödöllői Református Líceum, f.:Németh Ildikó) és Csigi Gergely (Premontrei Szent Norbert Gimnázium, f.: Csigi Imréné), zenei kategóriában pedig Tukora Bakos Nikoletta (Jászsági Általános Iskola f.:Kissné Pető Brigitta) vehette át.














Látogatottság: 1666
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision