Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2018.02.02 11:32
Nem a városon múlik az uszoda beruházás
Nyomtatható verzió

A január 25-i képviselő-testületi ülésen a város idei költségvetésének tárgyalásakor módosító javaslatok kapcsán került elő az alsóparki állami uszoda beruházás ügye. Vécsey László országgyűlési képviselő azt a tájékoztatást adta, hogy a beruházás akadálya egy, az ingatlant érintő szabályozási vonal. Gémesi György polgármester ígéretet tett arra, hogy ha erre megoldást találnak, akkor azonnal összehívja a képviselő-testület rendkívüli ülését.    



Ezután az önkormányzat soron kívül megkereste az NSK vezetőjét, Kovács Norbertet, aki a február 1-jei személyes tárgyaláson – amin részt vett a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatója is – azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy töröljék a szabályozási vonalat a telekről.    
A mára összehívott rendkívüli ülésen a képviselő-testület egyhangú határozatot hozott arról, hogy korábbi döntéseivel összhangban továbbra is támogatja a kiemelt kormányzati beruházásban készülő uszoda megvalósítását. Ennek érdekében a projektgazda Nemzeti Sportközpontok kérésére a képviselő-testület kezdeményezi a Gödöllő város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló rendeletének módosítását és az ingatlant érintő szabályozási vonal törlését.
Az ülésen a polgármester elmondta, a januári 25-i ülést követően Vécsey László olyan sajtónyilatkozatokat tett, amikben jószerivel kettőjük és Gödöllő város nevén semmi sem volt igaz. Az önkormányzat nem kért helyreigazítást, de szeretne néhány dolgot rögzíteni a rendkívüli ülés jegyzőkönyvében.
Az első: nagyon sajnálja, hogy a képviselő úr a mai rendkívüli ülésre nem jött el. Minden képviselő-testületi ülésre kap meghívót, a múltkori volt a második alkalom, hogy eljött. Mindkétszer „sajtó hadsereggel” érkezett és ez nyilván nem volt véletlen. De hát ehhez van joga, nincs ebben semmi különös.
Gémesi György leszögezte, többször nyilatkozta, a beruházás 2014-es bejelentése után is, hogy azt a város támogatja és nyitott bármely, azt segítő együttműködésre.
A második: a beruházás területén 2008 óta van érvényben a rendelettel jóváhagyott és a telket érintő szabályozási vonal. Az önkormányzat 2015-ben saját költségére, az uszoda beruházás érdekében a beruházóval és a hatóságokkal, minden érintettel egyeztetve módosította a helyi építési szabályzatot, mivel 2015 végére már meg volt ígérve az uszoda.
2017 őszén, miután az országgyűlési képviselő bejelentette, hogy elindul az állami beruházás az állami területen, amit senki nem tud megakadályozni, történt egy szakmai egyeztetés. Meghívták rá a képviselőket, az alpolgármestert, a főépítészt és végigbeszélték a terület rendezését, annak érdekében, hogy semmi ne akadályozza a beruházást. Akkor felmerült a szabályozási vonallal érintett terület átadásának kérdése. Az önkormányzat munkatársai jelezték, hogy ezért nagy pénzt nem tud fizetni a város. A tárgyalás után készített emlékeztetőben az önkormányzat jelezte nyitottságát a további megoldásokra és arra tett javaslatot, hogy ha a tulajdoni viszonyokat nem tudják rendezni vásárlással, akkor megoldják a szabályozási terv módosításával. Erre a levélre a mai napig nem érkezett válasz.
Miután képviselő úr egyéb internetes fórumokon elmondta, hogy három minisztérium dolgozik az akadályok elhárítását, amik miatt több hónapja állnak a gépek – a város vezetését erről hivatalosan soha nem értesítette -, a polgármester levélben fordult Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez azért, hogy tájékoztassák, mivel akadályozza a város a beruházást. Erre a levélre sem érkezett válasz a mai napig.
A harmadik: fideszes képviselők azt mondták, a városnak 3 milliárdos fejlesztési tartaléka van, s ebből meg tudnák venni a területet. Ez szintén nem igaz, mert a költségvetés 2,7 milliárd forintos fejlesztési kerete konkrét célokat tartalmaz. Ebben van 417 millió forint fejlesztési tartalék, ami az építendő városháza forrása. A polgármester kiemelte: a fejlesztési tartalékra azért is szükség van, mert csak úgy lehet közbeszerzést kiírni, ha annak a fedezete rendelkezésre áll. Kérte az önkormányzat fideszes képviselőit, hogy felkészülten nyilatkozzanak a költségvetés tartalmáról, ha szükséges, ebben is segítséget nyújt számukra. Megjegyezte, nagyon sajnálja, hogy a január 25-i ülést követő megnyilatkozásaikkal lejáratták a várost a sajtóban.
A február elsejei tárgyalásról elmondta, korrekt szakmai megbeszélést tartottak. A szabályozási vonallal érintett területet most már nem lehet átadni, novemberben ezt még meg lehetett volna tenni. Attól kezdve viszont, hogy a köztársasági elnök kiírja az országgyűlési választásokat, azok lezárulásáig jogszabályi előírások miatt erre nincs mód.
A járható út a helyi építési szabályzat módosítása. Ennek az elindításában állapodtak meg az NSK és a vagyonkezelő vezetőivel folytatott megbeszélésen. Arról is tárgyaltak, hogy az önkormányzat az egyhangú képviselő-testületi döntés alapján a körforgalmú csomópont elkészítését támogatja az első ütemben, amihez az előző ülésen ötmillió forint támogatásról döntöttek a képviselők. A partnerek jelezték, nem tudják, milyen módon lehet majd ezt még finanszírozni. Megnyugtató ugyanakkor, hogy a Rákos-patakba a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerül majd víz az uszodából.
A megbeszélésen rögzítették, bármilyen szakmai kérdés merül fel, az önkormányzat készséggel áll a beruházó rendelkezésére. Ennek jegyében került sor a rendkívüli ülésre is.
A helyi építési szabályzat módosítása 2,5-3 hónapot vesz igénybe, mivel az eljárás során 40 hatósággal kell egyeztetni. A megyei főépítésznek 30 napja van jóváhagyásra. Hogy ez minél gyorsabban megtörténjen, ahhoz a fideszes képviselők segítségét kérte. Az önkormányzat minden döntést a lehető legrövidebb időben meghoz. Amikor minden feltétel rendelkezésre áll, a gépek akár egy órán belül indulhatnak a tervek kivitelezésére.  



Látogatottság: 845
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision