Közeledik a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

Május 25-27. között immár negyedik alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, a természet-és környezetvédelem legnagyobb hazai seregszemléjét, ahol a film, a fotó, a képzőművészet és a zene erejével hívják fel több ezer család, s kifejezetten a fiatok figyelmét környezetünk értékeire és sérülékenységére, a gödöllői fesztivállal egy időben pedig, szerte az országban, 27 helyszínen várják a közönséget az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokra.


Az Uránia Filmszínházban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Székelyhidi Tamás, a fesztivál főszervezője elmondta, az ötlet a természet- és környezetvédelemhez kapcsolódó társadalmi szemléletformálás igényével született meg. Az évente jelentkező program fokozatos építkezéssel próbálja e célt minél hatékonyabban és sokoldalúbban szolgálni.
Az idei fesztiválra 104 országból több mint 1.500 nevezés érkezett. A versenyben jelen vannak a legnagyobb magyar és kárpát-medencei filmesek (Mosonyi Szabolcs: Harctéren a vadvilág; Molnár Attila Dávid: Papagáj expedíció Amazóniában; Lerner Balázs – Sásdi Zsolt: Víz alatti vadon, Szudán; Zachar Zita: A természet magyar fotósai stb.), a külföldi alkotók és filmstúdiók (BBC, Terra Mater, National Geographic - Egy csodálatos nap, Grassland, Vad Caribi-világ, Grizliik Criss Morgannal) és ismét versenybe szállt David Attenborough is.

A fesztivál 3 napja alatt a fő vetítési helyszíneken (a Királyi Kastély Lovardája) és a gödöllői Alsóparkban egyaránt ingyenesen látogatható valamennyi program. Összesen 5 helyszínen párhuzamos vetítésekkel várják a nézőket, lesznek angol nyelvű vetítések, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is. A fesztivál pénteki Diáknapjára már most több mint 700 diák regisztrált. (Az egyéni látogatók számára a regisztráció nem szükséges.)
A fesztivál szervezői több különleges eseményre is felhívták a figyelmet. A Földművelésügyi Minisztérium, az NHKV és a Heineken Hungária támogatásával létrejövő unikális Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás keretén belül idén már középiskolások, amatőrök és művészek egyaránt megmutathatták gondolataikat a Biodiverzitás, témakörében. A kiállítás célja a társadalom figyelmének felhívása napjaink egyik legégetőbb problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére. A szobrok először a gödöllői fesztiválon tekinthetők meg, majd május 28. és június 30. között a Királyi Kastély Parkjában, és ezt követően megjelennek több neves hazai fesztiválon is (Művészetek Völgye, Sziget Fesztivál). 2018-ban a Heineken Hungária Zrt. a Trash Art Magyarország verseny egyik kiemelt támogatója.
A rendezvény további különlegességei a Varázslatos Magyaroszág szabadtéri fotókiállítás, mely idén a nemzeti parkok mellett az erdészetek természetmegőrző szerepének bemutatását is célul tűzte ki. A program kiemelt támogatója a Földművelésügyi Minisztérium.
Zenei programokban is bővelkedni fog a rendezvény: a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny fiatal együtteseknek nyújt bemutatkozási lehetőséget péntek és szombat este a Nagyszínpadon, vasárnap délelőtt pedig Gödöllő kórusai ismert zenészek részvételével adnak elő két dalt a Természet- és Környezetvédelem Gálájának megnyitójaként.
A vasárnapi gálán kihirdetik a Fesztivál égisze alatt meghirdetett diák és amatőr pályázatok, valamint a Trash Art Magyarország pályázat eredményét. A vasárnap eseményeit élőben követhetik az M5 csatorna nézői – hangsúlyozta Dér Ágnes csatornaigazgató - lehetővé téve ezzel több százezer ember számára, hogy találkozzon a természet- és környezetvédelem üzeneteivel, az alkotókkal és mindazon elhivatott szakemberrel, akik nap mint nap erőfeszítéseket tesznek világunk élhetőbbé tételéért.
A napközbeni filmvetítések mellett számtalan érdekes és izgalmas program, előadások és fotókiállítások, szabadtéri filmvetítések várják az érdeklődőket, mind a természet- és környezetvédelem jegyében Az Alsóparkban a Fesztivál szakmai partnerei, kiállítói változatos, szórakoztató és ismeretterjesztő programokon keresztül adnak betekintést a látogatóknak tevékenységükbe. Bemutatkoznak a nemzeti parkok, az erdészetek, kiállítanak egy 23 ezer literes óriásakváriumot, amiben hazánk vízi élővilágát ismerhetik meg a látogatók, lesz „Állati jó” bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából, és felállítanak egy erdészeti játszóteret.