Új jegyvásárlási szabályok a HÉV-vonalakon szeptembertől

2018. szeptember 1-jétől új jegyvásárlási szabályok lépnek életbe a HÉV-vonalakon: a Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a szerelvényekre. Aki ezt elmulasztja, a vonaton csak pótdíj fizetése mellett vásárolhat kiegészítő jegyet. Olyan, közigazgatási határon kívül eső megállónál felszállva, ahol nincs pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata,továbbra is pótdíjazás nélkül lehet megvenni a jegyet a HÉV-en.


Az utazási szabály megváltozására a MÁV és a BKK minden rendelkezésére álló módon és kommunikációs felületen – sajtóközleményben, a társaságok honlapján, a közösségi médiában, élőszavas helyszíni, illetve a járműveken elhangzó hangos utastájékoztatással, szórólapokon, plakátokon – felhívja a figyelmet. Az új szabály szeptember 1-jei hatályba lépésétől a hónap végéig tartó türelmi időszakot alkalmaznak; ezen időszak alatt az ellenőrök még nem szabnak ki pótdíjat, de felhívják a figyelmet az elővételi jegyvásárlás kötelezettségére.
A főváros közigazgatási határán belüli felszállás esetén nincs változás: a budapesti megállóktól a közigazgatási határon kívüli megállókig történő utazás esetén továbbra is pótdíj nélkül lehet megváltani a kiegészítő jegyet, amennyiben az utas rendelkezik Budapesten belül érvényes jeggyel vagy bérlettel. A közigazgatási határon kívüli megállókból Budapestre utazva azonban – az új szabály szerint – csak előre megváltott jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a HÉV-re, amennyiben a felszállás helyén pénztár vagy automata üzemel.
A BKK értékesítési pontjain – melyek számos HÉV-állomáson is megtalálhatók – előre meg lehet vásárolni a járatokra szükséges jegyeket, bérleteket. Érdemes tudni, hogy a kiegészítő jegyet, bérletet nem csak a felszállás napján és helyén lehet megvenni: városszerte összesen 367 jegyautomata biztosítja éjjel-nappal a jegy- és bérletvásárlási lehetőséget, továbbá nyitvatartási idejében az összes BKK ügyfélközpont is az utasok rendelkezésére áll. A pénztárakról, automatákról, ügyfélközpontokról térképes felületen tájékozódhat az utazóközönség a www.bkk.hu/pontkereso oldalon.
A változással kapcsolatos részletes információk a MÁV-HÉV (http://www.mavhev.hu/hu/szervezet/uzletszabalyzat) honlapján olvashatók.

MÁV-HÉV
BKK Budapesti Közlekedési Központ