A szüreti időszak veszélyei!

Főként a szüret utáni időszakban emelkedik jelentősen a mustgáz (szén-dioxid-) mérgezés veszélye. A közhiedelemmel ellentétben, ha a kézben tartott gyertya lángja nem alszik el, az sem garancia arra, hogy nincs a pincében halálos koncentrációjú mustgáz. A mustgázmérgezés évről évre sok halálos áldozatot követel.


A gyakran alkalmazott gyertyaláng próba nem megbízható! Ugyanis, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri vagy túllépi a nyolc-tíz százalékot, eszméletvesztést, fulladásos halált okoz. A gyertya lángja csak akkor alszik el, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri a 14 százalékot. A szőlőlé, illetve a must erjedése során keletkező szén-dioxid a talaj közelében gyűlik össze, mivel nehezebb a levegőnél. Színtelen és szagtalan gáz. A gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet a mérgezéssel szemben, kerülje ezek használatát, mert hamis biztonságérzetet kelthetnek!
Ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri az 5 térfogatszázalékot (V/V%), zavartság, fejfájás és rosszullét, ájulás, rossz közérzet, tompaság jelentkezhet. 8-10 százalék fölött erős fejfájás, verejtékezés jelentkezik, és 5-10 percen belül elveszíti az eszméletét az ember. Szén-dioxid hatására a légtérben jelenlévő többi toxikus anyag még veszélyesebbé válik, ennek oka, hogy 2 százalékos szén-dioxid koncentráció mellett a légzési ráta 50 százalékkal, 5 százalék fölött 100 százalékkal, 7,2 százalék fölött pedig 200 százalékkal emelkedik. Vagyis több mérgező anyag kerül belégzésre.
A mustgáz adott koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.
A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal azonban megelőzhetők.
Védelmi intézkedésként a mérgezés elkerülése érdekében fontos a pincék megfelelő szellőztetése, de a biztonság fokozható megfelelő, a CO2 gáz kimutatására alkalmasa gázérzékelő riasztóberendezés felszerelésével is. A bort zárt hordóban kell tartani, ellenőrizze, hogy az abroncsok és a dongák épek legyenek, valamint a csapokhoz, a töltőnyíláshoz és egyéb nyílásokhoz hasonlóan jól záródjanak. Mindezek mellett a gyertya teszt is alkalmazandó: egy rúdhoz rögzített égő gyertyát tartson maga előtt maximum derékmagasságban. Ha a láng elalszik, azonnal hagyja el a helyiséget és menjen szabad levegőre. Veszély esetén hívja a 112-es segélyhívót vagy a 105-ös számon a katasztrófavédelmet. Sokszor a laikusként segíteni próbálók maguk is gázmérgezés áldozataivá válnak, ezért baj esetén mindig értesítse a katasztrófavédelmet és bízza a mentést szakemberre! A helyszínre érkező mentősök, tűzoltók is csak a személyi épségük biztosítását szolgáló légzőkészülék használatával közelíthetik meg a bajbajutottat.