Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2010.11.10 08:12
November 15-től téli ügyeleti rendszer a VÜSZI Kft-nél
Nyomtatható verzió

November 15-től megkezdik a téli ügyeleti rendszer ellátását a VÜSZI Kft. munkatársai. Ekkortól kezdődik ugyanis a téli szezon az utakon, ami hivatalosan március 15- ig tart. Ez idő alatt 24 órás ügyelet tartanak.

A VÜSZI Kft-nél 25 fős csoport – kézi munkások és gépkezelők – áll készenlétben arra az esetre, ha szükségessé válik a hóeltakarítás, vagy ha csúszásmentesítésre van szükség. Mellettük alvállalkozókat is tudnak mozgósítani ha szükséges, és a téli időszakban a közhasznú munkások is elsősorban ezen a területen kapnak majd feladatokat – tudta meg Zdenkó Páltól, a VÜSZI részlegvezetőjétől a Gödöllői Szolgálat. A VÜSZI az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy megfelelő géppark álljon készenlétben a téli utak biztonságossá tételére. A jelenlegi rendszerben a hó- és csúszásmentesítésre 9 gépjármű vethető be, a géppark az idén eggyel bővült. Ezek között 4 db 2 köbméteres, és 2 db 1 köbméteres tartállyal rendelkező szóró-toló gépjármű található,valamint külön szóró-toló gép végzi a járdák takarítását. A havas időszakban ezt a gépparkot három olyan gépkocsi is kiegészíti, amiket ilyenkor
hótolásra használnak, egyéb időszakban pedig az utcák takarítását végzik velük.
Az idén már – szükség esetén – igénybe vehető az Ökörtelek-völgyi Hulladékkezelő Központ szóró-toló gépkocsija is. Jelentős segítség a VÜSZI-nek, hogy ez a jármű tartja rendben – saját hatáskörben – a Repülőtéri utat, amin keresztül a hulladékkezelő központ megközelíthető. Ez levesz némi terhet az útkarbantartók válláról, ami azért is fontos, mert a burkolt utak számának növekedésével egyre nagyobb terület kezeléséről kell gondoskodniuk. Csupán az idei esztendőben 23.500 m2-rel nőtt a burkolt és ellátandó utak felülete.

A megfelelő gépek mellett elegendő csúszásmentesítőre is szükség van. Az eddigi tapasztalatok alapján 400 tonna útszórósóval, és 100 tonna egyéb szóróanyaggal (kőzúzalék és homok) készültek fel az idei télre. Az utóbbiak különösen fontosak, mivel szeptember elsejével életbe lépett a 46/2008 XII. 30. kormányrendelet, aminek értelmében a közutak kivételével, az egyéb közterületeket (járdákat parkokat stb.) alternatív szóróanyaggal kell csúszásmentesíteni. Ez a szabályozás egyébként nemcsak az útkezelőkre, hanem a lakosságra is vonatkozik. Az érintett helyeken, járdákon, parkokban, növények környezetében városunkban homokot és kőzúzalékot használ a VÜSZI. Ezt bátran választhatják a kertes övezetben élő ingatlantulajdonosok is, de elfogadott a sóder, a faforgács, a fahamu, a fűrészpor és a nádfonat is erre a célra.


A gondos előkészületek ellenére évről- évre visszatérő probléma, hogy a nagyobb havazások idején a lakosság úgy érzi, nem takarítják le elég gyorsan az utakat. Az eltakarítás rendjét miniszteri rendelet szabályozza, s városunkban is ennek megfelelően haladnak a hókotrók. Eszerint az I. ütemben mindig az autóbuszjáratok útvonalát teszik használhatóvá, hogy a tömegközlekedésben ne keletkezzen fennakadás. A II. ütemben a városi gyűjtőutak csúszásmentesítése és a lakótelepi utak takarítása történik meg, majd a
III. ütemben végzik el a földutak tisztítását. A gépek valamennyi utat, még a külterületieket is takarítják abban az esetben, ha ott olyan épületek vannak, amiket állandó tartózkodási helyként tartanak nyilván (például Marikatelep). Ezek mellett a kerékpárutakat és az önkormányzati tulajdonú épületek előtti járdákat is takarítják. Fontos leszögezni, hogy a gyalogos közlekedési utakat azon ingatlantulajdonosoknak kell rendben tartani, akiknek az ingatlana előtt található. Ez egyaránt vonatkozik a különböző cégekre és a magánházakra is.


A lakótelepeken a közös képviselők feladata a járdaszakaszok tisztántartásának megoldása, ez nem a VÜSZI dolga. Gödöllőn azonban a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek is feladata az utak takarítása, városunkon ugyanis több olyan országos közút vezet át (például Dózsa György út, 3-as út stb.), aminek a kezelése ennek a társaságnak a dolga. Gödöllőn a legtöbb probléma a terület domborzati viszonyai miatt fordul elő. A lejtős részeken a csúszásmentesítés ad jelentős munkát a VÜSZInek, de a völgyekben is gyakran alakulnak ki lefagyások.



Látogatottság: 1544
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision