Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.02.15 17:12
Felújítás és értékmegőrzés
Nyomtatható verzió

Folyik a munka a vasútállomáson és az Erzsébet-parkban, mindkét helyen a Norvég Alap támogatásával újulnak meg értékeink: a Királyi Váró és a Grassalkovich I. Antal által építtetett barokk Kálvária. Néhány hónap múlva mindkettőt eredeti szépségében láthatják majd az érdeklődők. A rekonstrukciók során helyszíni és műhelymunkákra egyaránt sor kerül majd. A két létesítményre most rá sem lehet ismerni.


A vasútállomáson már hetek óta folyik a királyi váró belső bontása, a napokban pedig megkezdődtek az épületen a külső munkák is – erről a kivitelezést végző Reneszánsz Kőfaragó részéről Kiss Ferenc tájékoztatta a Gödöllői Szolgálatot. A múlt héten a főbejárati részt és a két oldalt már felállványozták, a vágányok felőli részre azonban csak a későbbiekben kerül sor, mivel ott még várni kell a szükséges vágányzár elrendelésére és az épület felett átmenő felsővezeték áramtalanítására. Ez utóbbi elengedhetetlen a későbbi, végleges kupolás tető kialakításához.
Amint ez megtörténik, ezen a részen is felállítják az állványzatot, elbontják a jelenlegi tetőt, és megkezdik az eredeti állapot helyreállítását. Amíg erre sor kerülhet, a lábazat kőrestaurálását
végzik.
Az épület belső részében azonban jól haladnak, a bontás a végéhez közeledik, megkezdték a kőművesmunkákat is. Ezek során többek között egyes külső nyílászárók áthelyezésére is sor kerül, valamint új, végleges helyre kerülnek az ajtók és ablakok, mert a vasútállomás működése idején kialakított állapot nem tükrözi az eredetit. Így például a belső (nem dohányzó), az utóbbi hónapokban már lezárt váróterem, és az egykori presszó oldalra néző ablakait befalazták, azok ugyanis korábban úgynevezett vakablakok voltak, ami jól látható a korabeli ábrázolásokon is.
A falazások mellett elkezdődtek az elektromos és a gépészeti munkák is, így például a közműépítések, a 60-70 éves csövek cseréje. Jelenleg, az aljzatbetonozást megelőzően, a védőcsövek behelyezése zajlik, a vezetékeket ugyanis ezekben futtatják majd.
A Királyi Váróban folyamatos a munkavégzés, még a hétvégeken is mintegy ötven fő dolgozik a helyszínen.
Az utasok már megszokták, hogy új helyen találják meg a jegypénztárt. Az átállás nem okozott gondot, a MÁV kényelmes, korszerű körülményeket alakított ki az ideiglenes váróteremben
és jegypénztárban, az állomás épület új része mellett elhelyezett konténer létesítményben. Itt az utasok minden olyan szolgáltatást megtalálnak, amit korábban a régi váróteremben.
Az elmúlt hetekben az Erzsébet-parkban, a Kálváriánál is elvégezték azokat a munkákat, amiket az időjárás lehetővé tett. Megtörténtek a szükséges feltárások, amik elengedhetetlenek voltak a végleges kiviteli tervek elkészítéséhez. Ez a szakasz várhatóan márciusra lezárul, ezt követően kezdődhet meg a kivitelezés. Ennek során többek között az épület rendkívül rossz állapotú szigetelését is megújítják. Jelenleg itt is folyamatban vannak a bontási munkák: a kőkorlátokat már korábban Varga Zoltán Zsolt műhelyébe vitték, hogy elvégezhessék a restaurálást, a napokban az építmény teraszrészén lévő kőlapok, kőfolyókák, valamint a faragott kapaszkodók, mellvédek elszállítása zajlott.
Mint azt Varga Zoltán Zsolt az újságnak elmondta, már hozzákezdett a lépcső és a mellvédkorlát restaurálásához. Ennek során többek között a korábban a vandálok által ledöntött darabokat összeilleszti és elkészíti a szükséges kiegészítéseket, s valamennyi darabot megtisztítja.
A munkával jól halad, a korlátok mintegy 30 százaléka már elkészült. A tervek szerint műtermi munkák március végére fejeződnek be, áprilisban pedig már a helyszínen dolgoznak majd, ekkor kerül sor az elszállított kőelemek visszaállítására és a szobrok restaurálására.


Látogatottság: 4016
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision