Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2018.05.06 17:38
Keresztúttal gyarapodott a tíz éve bazilika rangra emelt kegytemplom
Nyomtatható verzió

Ünnepélyes nagymisét tartottak ma délelőtt a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikában abból az alkalomból, hogy 2008. május 2-án kapta meg a kegytemplom Őszentsége XVI. Benedek pápától a Basilica Minor rangot. A szentmise keretében dr. Stella Leontin kanonok, plébános atya megáldotta az Olaszországból származó, kézzel faragott és festett keresztúti állomásokat ábrázoló domborműveket.



Ha egy újszülöttet vagy akár felnőttet megkeresztelünk, nevet kap. Nomen est omen. A név kötelez. Neve van egy falunak, egy városnak, egy iskolának, egy kórháznak, egy intézménynek. Aminek nevet tud adni az ember, Ádámtól kezdve, az kapcsolatban van velünk. Meg tudjuk szólítani, meg tudjuk nevezni.  A templomok egyes fajtáinak külön nevük van. Amikor ezt a gyönyörű templomot felszentelték, akkor a Nagyboldogasszony nevet kapta a Szűzanya tiszteletére. Ez az ő titulusa, neve. Hogy miért, azt a besnyőieknek nem kell bizonygatni, hiszen kegyszobra az itt megtalált, XIII. századból származó csontból készült Madonna-szobor, mondta homíliájában a templom plébánosa.
Stella Leontin ezután a bazilikák történetéről beszélt. Rómában négy nagy bazilika található, amelyek között a Lateráni a legelső, a mindenkori szentatya temploma. A máriabesnyői Isten háza tíz éve kapta meg a Basilica Minor (kisebb bazilika) rangot, így közel 1500 társával a Lateráni Bazilikához tartozik. Ezt a gyönyörű kitüntetést Gáspár István atya járta ki Rómában. A rang odaítéléséről szóló, két bíboros aláírásával ellátott dokumentum másolatát meg lehetett tekinteni a templomban.  
- Adjon ez a kitüntetés erőt, bátorságot, hitet, tartást, lendületet életünkben, osszuk meg a világgal az itt megélt élményeket, erre kötelez bennünket bazilika rangja és minősége - hangsúlyozta Stella Leontin. Ezután arról beszélt, hogy minden templomra, de a bazilikára különösen jellemző egypár tárgy elhelyezése. A legfontosabb a tabernákulum, ahol a szentostyát, Jézus titokzatos testét őrzik. Minden római katolikus templomban van örökmécses. A szenteltvíztartó, a gyóntatószék, ahol a bűnbánat szentségében részesülhetnek a hívek, szintén szükséges berendezési tárgy.
- A bazilikákban legalább két papnak kell szolgálniuk. Máriabesnyőn a gyóntatóatya szerepét Nagy András tölti, köszönjük, hogy itt van - hangsúlyozta a kegyhely plébánosa.
A keresztút a nagytemplomból eddig hiányzott. Van ugyan az altemplomban és a templomkertben is, május első napjaitól azonban már az ünnepi szentmise helyszínén is jelképezi, hogy Jézus értünk szenvedett, meghalt és feltámadt. Kivételes alkalom volt ennek a megáldása.   





























Látogatottság: 208
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision