Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Látnivalók

Királyi Kastélypark

Királyi Kastély (Grassalkovich-kastély)


Felsőpark

Francia barokk kertek mintájára alakíttatta ki Grassalkovich I. Antal kastélya kertjét: a kastély mögötti rész lett a 26 hektáros Felsőkert, a kastéllyal szembeni rész az Alsókert (ma Alsópark, a Szabadság út túloldalán). A díszudvarról lépcsők vezettek a gesztenyefasor övezte, mitológiai hősök szobraival díszített Felsőkertbe, ahol két építmény is készült: a mesterséges dombra épült Királydombi pavilon (lásd: ott) a magyar uralkodók és honfoglaláskori vezérek arcképcsarnoka, vele szemben állt a ma már nem látható Lövöldeház. Az Alsókert több kisebb kertre oszlott: virágoskert, zöldségeskert, vadaskert és a dámvadak kertje.

Grassalkovich utódai átalakították a Felsőkertet: az angol tájképi kert kialakítását fia, II. Antal kezdte meg és unokája, Grassalkovich III. Antal herceg és felesége, Esterházy Leopoldina fejezte be: különleges, ritka növényeket ültettek a gyönyörűvé varázsolt kastélyparkban. Az Alsókertben a Rákos-patak vizét felduzzasztva, 1817-ben két "hattyústavat" hoztak létre, a hercegnő "mulatópavilonja" közelében.

A királyi korszakban, az épület előtt létesített két előkertből az északi és egyszerűbb a Király kertje, míg a déli a Királyné kertje lett, melyet évszakonként más-más kedvenc virágaival ültettek be az úrnőjüket Gödöllőre váró kertészek. A királyné igénye szerint faverandát és a lovardába vezető folyosót is kialakítottak. Az előkertben temették el kedvenc kutyáját, Shadow-t is, sírját márványtábla jelöli. A kastélyt, az Alsóparkot, a várost és a vasútállomást hársfasorokkal szegélyezett, gyöngykaviccsal felszórt sétautak kötötték össze. Erzsébet királyné hosszú sétáit legszívesebben a gödöllői erdő legszebb részén, a fácánosban (Alsópark) tette, mely a házi vadászkert szerepét is betöltötte.

1918 végén, IV. Károly rövid királysága után a kastély üresen állt, 1919 tavaszán, a Tanácsköztársaság itt alakította ki főhadiszállását, parkját katonai gyakorlatozásokra használták. Az 1920-1944 őszéig tartó kormányzói időszakban Horthy Miklós államfő nyaralóhelyként és vadászkastélyként használta a rezidenciát, a parkban a "Királyné kertjében" egy légoltalmi bunker, (Horthy-bunker) a díszudvarban egy - azóta elbontott - szökőkút, a Felsőkertben családi úszómedence épült. A II. világháború után itt állomásozó szovjet és magyar katonaság visszafordíthatatlan károkat okozott a parkban. A kastély épületének állami pénzből történő helyreállítása során 1994-től elkezdődött a kastélypark rendbe hozása is, a Grassalkovich-kastély együtteshez tartozó Elő- és Felsőkertet természetvédelmi területté nyilvánították.

2010. május elsejére, a Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszéke tervei alapján a Felsőpark mintegy 5 hektáros része teljesen megújult. Az egy évig tartó, 300 millió forintot igénylő felújítás a királyi korszak romantikus kertjének hangulatát adta vissza. A beteg vadgesztenyefasor fáit előnevelt, német faiskolából származó új fákra cserélték, 174 új fát ültettek. Összesen 31 fafaj, és fajta: juhar, kőris, fenyő, tölgyfélék, selyemakác, gyertyán, szelídgesztenye, törökmogyoró, bükk, csüngő eperfa, madárberkenye, japánakác és hársfa fajok csemetéi és előnevelt példányai gazdagítják a parkot. A romantikus kertbe 10.000 cserjét, 5.000 hagymás növényt, 50.000 évelőt ültettek el, az egynyári virágok tavasszal kerültek a földbe. A vízellátást 2,5 km csőhálózat, 5 km csepegtető, 400 öntöző szórófej szolgálja. A sétautak melletti cserjék változatos szín- és formavilágát a borbolya, som, puszpáng, madárbirs, gyöngyvirágcserje, aranycserje, hortenzia, lonc, gyöngyvessző, tiszafa, bangita fajták adják. Évelő-, és egynyári növények kerültek a díszítő ágyásokba, a legnagyobb, egész évben virágzó kompozíció a díszudvar fölötti parkrészben kapott helyet. A kastélykert esti hangulatát a kandelábersor teremti meg, az új szökőkút fény- és vízjátékokkal szórakoztatja a látogatókat. A Királyné kertjének felújításával - az Erzsébet-verandát is eredeti formájában állítják helyre - lesz teljessé a Felsőpark romantikus kertjének királyi korszakot idéző pompája.

Alsópark

Grassalkovich I. Antal, a kastéllyal szembeni parkrészben virágoskertet, zöldségeskertet és vadaskertet különített el. Az Alsópark szélén álló XVIII. századi, barokk stílusú uradalmi épületben jószágigazgatói lakások voltak, majd testőrlaktanya lett (lásd: ott)

Az Alsópark rekonstrukciója is megkezdődött, mely a Világfa felújítását (lásd ott), sétányok, utak kialakítását és a növényzet egy részének megújítását és a vasútállomás körüli kertrészek megszépítését jelenti a mintegy 61 millió forintos felújítás során.

Bővebb információ:
www.kiralyikastely.hu
Keresés
Ezt látni kell!

Gödöllői Királyi Kastély

Magyarország legnagyobb alapterületű barokk műemlék-együttese, a Grassalkovich I. Antal gróf (1694-1771) megbízására 1735 után épült Grassalkovich-kastély...
Bővebben

Nagyboldogasszony Bazilika

Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision