Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tematikus útvonalak

Sisi-út

Erzsébet császárné és királyné nyomában
Ferenc József osztrák császár és magyar király felesége, Erzsébet királyné, a szűk családi körben Sisinek nevezett gyönyörű asszony életének fontos állomásait fűzi egyénileg vagy csoportosan bejárható útvonalra az öt országot érintő kulturális út.

A Sisi-út Németország, Ausztria, Magyarország és Olaszország összekapcsolásával az egykori Osztrák Magyar Monarchia legszebb városait, kastélyait mutatja be, egy-egy kirándulás vagy többnapos utazás keretén belül nyújt lehetőséget számos műemlék, történelmi emlékhely, múzeum, kulturális rendezvény, hotel, étterem, kávézó, park felkeresésére, pihenésként a wellness-kínálat igénybe vételére.

A 2002-ben életre hívott Sisi-út, az egyetlen olyan kulturális-turisztikai termék, amely egy adott személyhez kötődve íveli át, az Európai Unióban már csak jelképes országhatárokat.

A Sisi-utat 2003-ban, a városlátogató- és körutazások kategóriában Bajor Innovációs díjjal tüntették ki. Ma az útvonal Bajorországból Ausztrián keresztül Magyarországra és 2004 óta Olaszországba, az Adria partjára is elvezet.

Bővebb információ:
www.kiralyikastely.huA Sisi-út magyarországi szakasza

Bécsből 2 és fél órás autóúton érhető el Budapest.

Herend - Budapest - Gödöllő - Máriabesnyő - Domonyvölgy
  • A budai Mátyás-templomban Erzsébetet Magyarország királynéjává koronázták 1867-ben
  • Budapest felé útközben érdemes megállni Herenden, ahol a világ egyik leghíresebb porcelánmanufaktúrája működik
  • Budapesttől 30 kilométerre keletre, Gödöllőn, Sisi kedvelt magyar kastélya

Egy kicsit hosszabb az út, ha egy kis kitérővel a főváros felé Herendet is útba ejtjük, ahol Magyarország legrégibb és egyben a világ egyik leghíresebb porcelánmanufaktúrája működik. A herendiek "fehér aranya" a Hofburg-i Silberkammerben és a gödöllői kastélyban is fellelhető. A Herendi Porcelánmanufaktúra egykor "Császári Királyi Udvari Szállító" volt. Az ún. Gödöllő mintás, keleti motívumokkal díszített készletet Ferenc József megrendelésére Erzsébet királyné számára készítették el. A porcelániumban filmvetítés és mini manufaktúra bemutató segíti a herendi márkanév sikertörténetének megismerését.

Budán, a Mátyás-templomban koronázták Erzsébetet Magyarország királynéjává. A Budai Várban, 1908-ban nyílt meg az Erzsébet Királyné Emlékmúzeum. Az Erzsébet híd budai oldalán Zala György bronz ülőszobra őrzi a magyarok szeretett királynéjának emlékét. A nevezetes Gerbeaud cukrászda egyik leghíresebb vendége Erzsébet királyné volt.

A központban, közel a Dunához fekvő, kellemes hangulatú Hotel Sissiben megszállhatunk (kérésre az ún. Sissi szobában).

A mintegy 30 kilométerre Budapesttől keletre található gödöllői kastély a magyarok jelképes koronázási ajándéka volt Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek, 1867-ben a kiegyezés évében. Az építtetőjéről Grassalkovich-kastélyként is ismert épület, Magyarország egyik legnagyobb barokk műemlék-együttese. A királyné élete legboldogabb napjait töltötte a kastélyban, itt nevelte legkisebb leányát, a Budán született Mária Valériát (innen kapta a "magyar királykisasszony" nevet). Az egyik gödöllői vadászaton Lord Spencer, Lady Diana egyik őse is részt vett. A közeli Erzsébet-parkban 1901-ben avatták fel a világ első egész alakos Erzsébet szobrát, Róna József alkotását.

A kastély, a hozzá tartozó barokk színház (Európában ritkaságnak számító kulisszatechnikával), a kastélypark, és a királydombi pavilon régi időkre emlékeztet. A felújítást rangos nemzetközi díjjal tüntették ki.

A különböző rendezvényeknek (hangversenyek, gálavacsorák, diplomáciai fogadások) otthont adó díszterem melletti szárnyakban a királyi lakosztályok és az Erzsébet királyné emlékkiállítás tekinthető meg.

Tippek

Kirándulás

Útban a Sisi-út következő állomása felé, tekintsük meg a Máriabesnyői Kegytemplomot, amelynek kriptájában a kastély építtetője, gróf Grassalkovich I. Antal és családja nyugszik. Erzsébet hosszú sétái során gyakran járt itt és szívesen elegyedett szóba a kapucinus szerzetesekkel.

Csak néhány kilométerre Gödöllőtől, a Domonyvölgyben található a Lázár Lovaspark, ahol lovasbemutató, kocsikázás, folklórprogram várja a vendégeket, akik ősi magyar háziállatfajtákat, és jellegzetesen magyar ételeket ismerhetnek meg.

Szállás

Budapesten a Hotel Sissitől csak néhány lépés a Duna-part, ahonnan csodálatos rálátás nyílik a Budai Várra. Kényelmes szobák segítik a vendégek teljes kikapcsolódását. Előzetes igény alapján a Sissi szoba is a vendégek rendelkezésére áll.

Gödöllőn, a Királyi Kastély közelében található Sissi-Panzió várja a megpihenni vágyó utazókat.

Wellness

A magyar főváros különösen gazdag gyógy- és termálfürdőkben.

Bővebb információ

Sissi szállodák a Sisi-út mentén

Keresés
Ezt látni kell!

Gödöllői Királyi Kastély

Magyarország legnagyobb alapterületű barokk műemlék-együttese, a Grassalkovich I. Antal gróf (1694-1771) megbízására 1735 után épült Grassalkovich-kastély...
Bővebben

Nagyboldogasszony Bazilika

Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision