Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2006.01.22 22:56
Alternatíva, háromszázezer embernek

Gödöllő képviselő-testülete 2004. szeptemberében döntött arról, hogy az önkormányzat csatlakozik az EU által finanszírozott RECORA (megújuló energiaforrások hasznosítása vidéki térségekben) elnevezésű programhoz. A program célja a helyi közösségek együttműködésének erősítése a megújuló forrásokban rejlő energia hasznosításában. Az együttműködés az EU öt tagországa – Ausztria, Csehország, Görögország, Magyarország és Németország – nyolc szervezeti egységének összefogásával, a sikeres pályázatot követően kezdődött meg.

  A RECORA megvalósulását az Európai Fejlesztési Alap több mint egymillió euróval támogatja. Ebből Gödöllő közel 150 ezer euróval részesedik, önrésze 50 ezer euró.

  A program kezdeményezője az ausztriai Tullnban sikeresen működő Regionális Hulladékgazdálkodási Egyesület volt; a gödöllőiek részéről az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézete szorgalmazta a csatlakozást. Gödöllő önkormányzata a feladatok koordinálásával a Városüzemeltető és Szolgáltató (VÜSZI) Kht.-t bízta meg. A program 2005 tavaszán kezdődött és 2007 végén zárul.

  Január 12-én a RECORA programban részt vevő gödöllői és környékbeli szakemberek tanácskoztak a VÜSZI Kht. központjában. A találkozón részt vett Siegfried Schönbauer, a Tulln székhellyel működő Regionális Hulladékgazdálkodási Egyesület elnöke.

  A megújuló energiaforrásokat hasznosító programban térségként Pest megye északkeleti és Nógrád megye nyugati területe vesz részt; az a százhat település – összesen mintegy 300 ezer ember lakhelye –, amely a hulladékgazdálkodási programban is partnerként működik együtt.

  A hazai adottságokat figyelembe véve a mező- és erdőgazdaság jelentős tényezővé válhat az energiatermelésben. A „zöld” energiaforrások nagymértékben hozzájárulhatnak a fenntartható termeléshez, az úgynevezett zárt széndioxid ciklussal jellemezhető, biomassza eredetű hajtó- és fűtőanyagok minél szélesebb elterjedése révén.

  A munka első fázisában részletesen felmérték a százhat település adottságait. Így számba vehetők azok a területek, amelyek alkalmasak energiaültetvények létesítésére, vagy a mezőgazdaságban képződő növényi és állati biomassza (például nyesedék, szalma, istállótrágya) mennyisége alapján kiszámítható, hogy gazdaságos lehet-e egy létesítendő biomassza-erőmű. A térségben kiemelt jelentőségű az erdőgazdálkodás; hiszen a fakitermelés és feldolgozás során keletkező hulladék és melléktermék megfelelően hasznosítva értékes energiaforrássá válhat.

  A begyűjtött adatok kiértékelése során a szakemberek azt kívánják megállapítani, hogy az egyes településeken melyik alternatív energiaforrásra történő részleges vagy teljes átállásnak van létjogosultsága. Az értékelést követően stratégiai terv, majd megvalósíthatósági tanulmány készül a jogi, adminisztratív, pénzügyi és gazdasági feltételek figyelembe vételével. A program végére az öt különböző országba tartozó nyolc együttműködő szervezet egy általános műszaki kézikönyvet szerkeszt és modellértékű üzleti tervet és megvalósíthatósági tanulmányt dolgoz ki a megújuló energiaforrásokat hasznosító létesítmények létrehozásához és üzemeltetéséhez.

 

 



Látogatottság: 3055
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision