Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2010.03.15 22:20
Geotermikus mező Gödöllő alatt

Gödöllő lehet Magyarország legnagyobb zöld városa, állapította meg Horuczi György, aki a Pannonplast POLIFIN A Vagyonkezelő Kft. képviseletében számolt be a gödöllői geotermikus kutatások eredményéről.

A vizsgálatok szerint a föld hőjét hasznosító, öt termelő és négy visszasajtoló kút fúrásával létrehozandó (az utóbbiak révén hosszú távon fenntartható) komplex geotermikus rendszer képes kielégíteni a város, az egyetem és az ipari létesítmények mintegy 300 ezer GJ éves hőigényét. Emellett – például – melegházi technológiával a város zöldségszükségletének egy részét meg lehet termelni helyben.

Az önkormányzat 2008 márciusában kötött előszerződést a kft-vel a város közigazgatási területén és annak környékén található, feltételezett geotermikus energia potenciáljának kutatására.

A megállapodás szerint a felek együttműködnek a geotermális lelőhelyek villamos- és távhőenergiát termelő erőműben történő elsődleges hasznosításában, továbbá az erőmű által felhasznált termálvíz egyéb hasznosításában ipari és közösségi létesítmények (pl. strand) melegvíz ellátása révén.

A társaság az előszerződésben vállalt kutatásokat elvégezte, a mért adatokat kielemezte és a megvalósíthatósági tanulmányt elkészítette. Gödöllő alatt 2000-2400 méter mélységben, 220-230 millió éves triász mészkőben találtak olyan tározó réteget – geotermális rezervoárt –, ahonnan kitermelhető 105-120 fokos víz.

A társaság a korábbi megállapodásnak megfelelően egy közös projektcég alapítását javasolja az önkormányzatnak. Ezt követően kell a már meghatározott fúrási területek tulajdon- illetve használati jogát megszerezni, majd ezekre a fúrásokhoz szükséges engedélyekért folyamodni. A feltárt geotermikus mező hőkapacitásában és paramétereiben az előzetes számítások szerint kiválóan illeszkedik a város távfűtő rendszeréhez és teljesen kiválthatja a jelenleg felhasznált földgázt.

A prezentáció után a képviselők számos kérdést tettek fel. Mint a válaszokból megtudtuk, akkor érdemes a beruházásba fogni, ha bebizonyosodik, hogy a geotermális energia felhasználása hosszú távon olcsóbb lesz a földgáznál. A precíz, alapos előkészítés reményt ad az elgondolás sikeres megvalósítására, aminek révén a város saját lábra állhat az energiaellátás e meghatározó területén. Ehhez azonban még hosszú út vezet. A képviselő-testület mindenesetre egyhangúlag elfogadta a tájékoztatót és felhatalmazta a polgármestert arra, hogy a projekt folytatására szóló javaslatokról a PannErgy Nyrt. (a Pannonplast jogutódja) képviselőivel további tárgyalásokat folytasson. Látogatottság: 3503
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision