Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2012.03.30 10:48
Megnyílt az I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia
Nyomtatható verzió

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának Vadvilág Megőrzési Intézete és A Vadászkutya című folyóirat szervezésében március 30-án megnyílt Gödöllőn az I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia. A résztvevőket a város önkormányzata képviseletében Tóth Tibor alpolgármester köszöntötte, majd a házigazda intézmény részéről dr. Csányi Sándor intézetigazgató egyetemi tanár mondott bevezető gondolatokat.Tóth Tibor örömét fejezte ki az iránt, hogy a szervező bizottság, a vadász szakmai közösség Gödöllőt választotta, hiszen a város és az egyetem nagy hagyományokkal rendelkezik a vadgazdálkodás és az ebtenyésztés területén. Arra kérte a résztvevőket, hogy ha tehetik, látogassák meg a városban a királyi kastélyt és sétáljanak el Gödöllő megújult főterére.
A vadászati, vadgazdálkodási képzésben fontos a vadászkutyákkal kapcsolatos ismeretek átadása is, hangsúlyozta dr. Csányi Sándor, hiszen, mint a szólás tartja, „Eb a vadász kutya nélkül”. Nemcsak a sportvadász képzésben, a hivatásos vadászok életében, hanem a közép- és felsőfokú képzésben is helye van a kynológiai ismeretek közvetítésének. A magas színvonalú biológiai, élettani, etológiai tudás átadása mellett a gyakorlati képzés is lényeges. A Vadvilág Megőrzési Intézet és elődje is mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy az oktatásban a vadászkutyákkal kapcsolatos ismeretek megfelelő súlyt és tekintélyt kapjanak – ennek érdekében a legkiválóbb gyakorlati szakembereket kérték fel a közreműködésre. Az intézet ilyen irányú elkötelezettségét jelzi az I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia megrendezésében való részvétel is.

Becslések szerint a hazai családok csaknem 40 százaléka tart egy vagy akár több kutyát kertjében, otthonában. A kutyák nagy részét csak kedvtelésből tartják, sok ebet sportolásra, házőrzésre, mentésre, vakvezetésre és egyéb kevésbé ismert tevékenységre használnak.
Van egy szűk része a kutyás társadalomnak, amely vadászkutyafajtákat (agarak, vizslák, kopók, terrierek, tacskók, retrieverek stb.) tartanak, ez a kutyások 20-25 százaléka lehet. Ezen kutyáknak csak igen kis arányát használják arra, amire évtizedekkel ezelőtt kitenyésztették, a vadászatra. Ma 5-6000 vadászkutyát használnak mint munkakutyát, vagyis ennyi eb segíti a vadászokat a vadászidényeken belül nap mint nap a vad felkutatásában, a meglőtt vagy ritka esetben sebzett vad megkeresésében. Ezen kutyák tulajdonosai és a vadászkutyák szerelmesei számára rendez egyedülálló háromnapos eseményt „A Vadászkutya” magazin szerkesztősége a hétvégén az egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetével együtt. 
A rendezvényt – melynek célja, hogy népszerűsítse a vadászkutyák vadgazdálkodásban és egyéb civil területen való alkalmazását, illetve terjessze a XXI. századi emberiség felelős kutyatartásának elvárásait, valamint a Nemzetközi Vadászkutya Szövetség megalakítását – március 30. és április 1. között rendezik a Szent István Egyetemen.

 

 

 Látogatottság: 2164
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision