Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2012.08.23 21:27
Nem látni az aszály végét
Nyomtatható verzió

Dr. Gémesi György polgármester köszöntőjével kezdődött csütörtökön a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége gödöllői székhelyű Agrárszekciója által összehívott "Kiadáscsökkentő Konferencia" a városházán. A fórumon elsősorban Pest megyei gazdaságok és termelők képviselői kaptak tájékoztatást az aszálykárok mérséklésének kormányzati lehetőségeiről és szándékairól Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára tolmácsolásában. A politikus elmondta: ha lesz is a nyarat záró csapadék, az már csak az őszi munkákon segít.

A VOSZ Agrárszekciója szerint a múlt év őszétől jelentkező aszályos időjárás katasztrófaként sújt le a Pest megyei mezőgazdasági vállalkozásokra. A repce jelentős része ki sem kelt vagy ki kellett tárcsázni. Az ország megyéihez képest elenyésző csapadék (a búza tenyészideje alatt 200 mm alatt!) rendkívül negatívan befolyásolta a terményhozamot. A tavaszi fejtrágyázás az aszály következtében eredménytelen volt. Az érés idején következett a rendkívüli meleg és a csapadékhiány, amely okok közösen 0,8-2,0 t/ha közötti katasztrofális kalászos átlagot hoztak. A hektáronkénti 200-230 ezer forintos termelési költséget és az emelkedő és elfogadhatónak mondható, 60.000 Ft/t értékesítési árat figyelembe véve is hektáronként 120 és akár 170(!) ezer Ft közötti veszteség keletkezik – még a területalapú támogatásokkal számolva is!  A június végétől tartó kánikulával érkezett a következő csapás a kukorica- és napraforgótáblákra. A többféle termény vetésénél jellemző „ha az egyik növény mínuszban van, majd a másik kompenzálja” esélye elszállt, mivel minden területen nemcsak károk jellemzőek, hanem a teljes éves termelést érintő soha nem látott katasztrófa.

A Pest megyei agráriumot sújtó természeti csapások kártételeinek mérséklési lehetősége tárgyában a VOSZ Agrárszekció korábban kérvénnyel fordult a szaktárcához. A minisztérium válaszában a többi között arról tájékoztatta a szervezetet, hogy a mezőgazdasági termelést érintő időjárási kockázatok kezelése - így az aszálykár is - a 2012. január 1-jével hatályba lépett új mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben történik. Czerván György a gödöllői fórumon elmondta, hogy az Európai Unió következő költségvetési ciklusában Magyarország az öntözés bővítésének ad elsőbbséget. A jelenlegi aszály következtében a sertés- és baromfitartók vannak a legnehezebb helyzetben. Megsegítésük közvetve-közvetlenül a növénytermesztési ágazatok számára is lényeges feladat.

 Látogatottság: 1492
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision