Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.03.28 19:30
Írók és múzsák Gödöllőn - könyvbemutató a városi múzeumban
Nyomtatható verzió

Március 28-án mutatták be Gaálné dr. Merva Mária Írók és múzsák Gödöllőn című könyvének II., bővített kiadását a Gödöllői Városi Múzeumban.  Az új összeállítás a korábbiak mellett többek között Blaha Lujza, Bródy Zsigmond, Kiss József, Kalocsay Kálmán, Dohnányi Ernő és Molnár Ferenc gödöllői kötődéseivel is megismerteti az olvasókat.


A rendezvényen Szőcs Géza költő, kormánybiztos mutatta be a könyvet, aki kiemelte a szerző kutatómunkáját és összefüggés látását, majd úgy fogalmazott: „Gödöllő az elmúlt másfél században rákerült a magyar kultúra térképére. Van valami a múltjában és a mindenkori jelenében, ami a művészeket vonzotta és alkotásra inspirálta. Ennek egy szép lenyomata ez a kötet.”
Az est folyamán Mészáros Márton irodalomtörténész segítségével kalandozhattak az érdeklődők Gödöllő irodalmi életében,  szó esett többek között Ottó Ferencről, Sík Sándorról és Ferdinandy Györgyről, aki a kötet szereplői közüli egyetlen élő íróként meg is tisztelte jelenlétével a bemutatót. Bepillanthattunk az egykori gödöllői művésztelep tagjai, így Körösfői-Kriesch Aladár irodalmi tevékenységébe is, ami részét képezi a városi múzeumban március 23-án, „A jó kormányos” címmel megnyílt kiállításnak is, amivel a város a művész születésének 150 évfordulója előtt tiszteleg.
Különleges élményként Ráckevei Anna színművész tolmácsolásában hangzottak el többek között „Grassalkovich Antal beteges és unalmas gondolatai”, Sík Sándor első, Szembe a Nappal című verseskötetének Karinthy Frigyes által írt kritikája, és Ferdinandy György: A gödöllői ház című írása.
A könyv további érdekessége, hogy önálló fejezetként foglalkozik az 1933-as Jamboree-val. Igaz, erről az eseményről az első kiadásban is szó esett egy-egy személyhez kapcsolódóan, most azonban külön témaként is körüljárta a szerző. A rendezvényről nem is akárkinek, hanem a magyar irodalom jeles alakjának, Kosztolányi Dezsőnek a tollából olvashatunk beszámolót. A költő a Pesti Hírlap számára készített tudósításokat a gödöllői eseményről.
Az összeállítást névjegyzék is kiegészíti, ami nagy segítséget jelent azoknak, akik egy-egy személyről szeretnék összegyűjteni az információkat. A kiadást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

 

(c) Korondi Judit felvételei


Látogatottság: 1704
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision