Gödöllő

Városi Információs Portál

Alapértelmezett verzió English version
Polgárok Turizmus Ügyintézés Gazdaság Hírek
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2015.04.29 18:00
Sajtóközlemény a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási közszolgáltató helyzetéről
Nyomtatható verzió

Előzmények
A 100%-ban köztulajdonban lévő, kötelező önkormányzati feladatot ellátó, non-profit módon működő közszolgáltatási rendszer működése veszélybe került. Az üzemeltető társaság törzstőkéjének összességében tizenkétszeresét elveszítette, második gazdasági évben mutat drámai veszteséget.
A helyzet kialakulásáért a közszolgáltatási díjak 2011-2012–es árszinten történt befagyasztása, számos új adó, járulék, díj bevezetése, valamint az ezek mellett végrehajtott hulladékgazdálkodási rezsidíj csökkentés a felelős. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy nem épült fel támogató, ösztönző módon működő termékdíj támogatási rendszer. A teljes régió szelektív hulladékgyűjtéséért kifizethető termékdíj-támogatás például kisebb bevételt eredményez, mint a befizetendő hulladéklerakási járulék, így újabb veszteséget képez.

A jelenlegi pénzügyi terhek fenntartása mellett a közszolgáltatási díjak befagyasztása folyamatosan újratermeli a szakmai és pénzügyi problémákat. Az önkormányzati rendszerben nincs olyan szabad pénzügyi forrás, amely biztosíthatná a további üzemeltetés támogatását. Az eddigi időszakban kényszerűen felhalmozott hiány lehetetlenné teszi a rendszer felújítását és a jövőbeni környezetvédelmi kötelezettségek teljesítését.

Az Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Önkormányzati Társulás, mint a közszolgáltató tulajdonosa megállapítja:

A Társulás - mint kizárólagos tulajdonos - a Zöld Híd Régió Nkft. tőkehelyzetével kapcsolatban sem a fiktív pénzügyi műveletekkel történő tőkehelyzet rendezést, sem a társaság végelszámolását és új társaság alapítását nem tartja megvalósíthatónak. Ezek az intézkedések egyrészt ellentétesek az önkormányzati vagyonnal való felelős, átlátható gazdálkodás elvével, másrészt csak elodáznák, de nem oldanák meg a problémát.

Kötelezően ellátandó önkormányzati alapfeladatról van szó, a közszolgáltatás szüneteltetése környezetvédelmi és közegészségügyi veszélyhelyzetet teremthet. A közszolgáltatást ezért üzemeltetni kell mindaddig, amíg ezt más, a tulajdonos önkormányzati közösségtől és üzemeltetőtől független, kényszerítő pénzügyi, közigazgatási, jogi intézkedés el nem lehetetleníti.

Sem a szolgáltató, sem a tagönkormányzatok nem felelősek a kialakult helyzetért, amelynek elkerülésére minden szóba jöhető intézkedést megtettek. A keletkezett problémát annak kötelessége megoldani, aki azt keletkeztette. Nincs szükség a katasztrófavédelem beavatkozására sem, mert hulladékgazdálkodási feladatait a Zöld Híd Régió Nkft. nemzetközi szinten elismert, magas színvonalon képes elvégezni, ha működési forrásait nem vonják el.

A Társulási Tanács azonnali megoldásként indítványozza a hulladékgazdálkodást ellehetetlenítő adók, díjak és járulékok (tranzakciós adó, e-útdíj, felügyeleti díj, lerakási járulék stb.) felfüggesztését, szükség szerinti megszüntetését. Indítványozza az érdemi, kormányzati és szakmai párbeszéd megkezdését.

 
Dr. Gémesi György
az önkormányzati társulás elnöke

Gyenes Szilárd
projektvezető
    Látogatottság: 1278
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése


Copyright © 2010
Gödöllő Város Önkormányzata
Adatvédelem|Médiaajánlat
Impresszum|Technikai információk|Oldaltérkép
Powered by Webgyár
Design by Monokrome Vision